Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς νέος αρχηγός του CDU

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς νέος αρχηγός του CDU

Στην τρίτη του προσπάθεια να γίνει πρόεδρος, ο Φρίντριχ Μερτς γίνεται ο νέος επικεφαλής του CDU. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών Μέσων, ο Μερτς επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας μελών. Το ποσοστό του ανέρχεται στο 62,1%.

Αντίπαλοι στην κούρσα της διαδοχής του Άρμιν Λάσετ ήταν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ο πρώην υπουργός καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν. Θεωρήθηκε φαβορί, αλλά δεν ήταν βέβαιο ότι δεν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών (που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου). Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την επίσημη εκλογή του Μερτς μέσω ενός συνεδρίου του CDU στις 21 και 22 Ιανουαρίου, που θα γίνει μόνο ψηφιακά εξ αιτίας της πανδημίας. Στη συνέχεια, ο Μερτς θα αναλάβει επίσημα την ηγεσία του κόμματος από τον Λάσετ, ο οποίος μετά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του για καγκελάριος παραιτήθηκε από τη θέση.

Η συμμετοχή στη διαδικασία κινήθηκε στο 64%, ήτοι περί τα 250.000 από τα 400.000 μέλη του CDU ψήφισαν διαδικτυακά και με επιστολική ψήφο. Το αδερφό κόμμα της Βαυαρίας, CSU δεν ψήφισε, αφού ο επικεφαλής του Μάρκους Ζέντερ έχει ήδη πει αρκετές φορές ότι θα συμβιβαστεί με κάθε έναν από τους πιθανούς προέδρους και θα βρει έναν τρόπο συνεργασίας. Μια κοινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του CDU και του CSU προγραμματίζεται για την άνοιξη.

Αλλαγή ρότας

Ο 66χρονος πρώην αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Μερτς είναι πολύ δημοφιλής στους συντηρητικούς στο κόμμα καθώς και στην επιχειρηματική τάξη της χώρας, ενώ ο Χέλγκε Μπράουν, για παράδειγμα, θεωρούνταν εκπρόσωπος της προηγούμενης πορείας της Μέρκελ. Ο Μερτς ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί του κόμματος με μια ομάδα που θα περιλαμβάνει και άλλα κομματικά ρεύματα, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις εκλογές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter