Γερμανία: Ο γάμος θέλει δύο – Την Κυριακή η απόφαση του SPD

Γερμανία: Ο γάμος θέλει δύο – Την Κυριακή η απόφαση του SPD

Μετά το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και την έγκριση από τους συνέδρους με συντριπτική πλειοψηφία της κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα δρομολογήσει και την τέταρτη και κατά πολλούς τελευταία θητεία της Άγγελα Μέρκελ, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη Κυριακή (04.03).

Εκείνη την ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος στο SPD για την κυβερνητική συμφωνία μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Τα 463.000 μέλη έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δώσουν την ψήφο τους μέχρι την Παρασκευή (02.03). Προηγήθηκε μια πραγματική εκστρατεία πειθούς των μελών σε μια σειρά από περιφερειακές διασκέψεις, στις οποίες η ηγεσία προσπάθησε να πείσει την κομματική βάση ότι ο μεγάλος συνασπισμός αποτελεί τη μόνη εναλλακτική σε αυτήν τη πολιτική συγκυρία. Ποιες είναι οι προβλέψεις; Ο εκ των αντιπροέδρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ραλφ Στέγκνερ προεξοφλεί θετική ψήφο παρά τις έντονες και αντικρουόμενες συζητήσεις. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ο Στέγκνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η πλειοψηφία των μελών θα πει «ναι», δεδομένου ότι το SPD έχει επιτύχει πολλά σε αυτή τη συμφωνία.

Για τον ίδιο βέβαια, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση δεν συνιστά «τεράστια επιτυχία», αλλά κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό μια κυβέρνηση GroKo (μεγάλου συνασπισμού) αλλά τάσσεται υπέρ του «ναι». Ποια θα ήταν η εναλλακτική; «Θα ήταν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές», λέει ο Στέγνκερ. Κατά τον αντιπρόεδρο του SPD το κόμμα του δεν πήρε όσα επεδίωκε σε θέματα, όπως φορολογική δικαιοσύνη και προσφυγικό.

Αγώνα πειθούς της κομματικής βάσης κάνει και η Αντρέα Νάλες, η υποψήφια για τη θέση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών. Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Bild προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, δεδομένου ότι λόγω δεξιάς πλειοψηφίας στη βουλή το κόμμα της δεν θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις του και να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων. «Μόνο ως μέλος κυβέρνησης γίνεται» είπε. Οι προσπάθειες των ηγετικών στελεχών του SPD είναι να εντάξουν πιο ενεργά τον αρχηγό των Jusos, της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κίνερτ, από τους σφοδρότερους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού, στις δομές του κόμματος για να διαδραματίσει μελλοντικά έναν πιο ενεργό ρόλο.

Πηγή: Deutshe Welle

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter