Γερμανία: Ο Λίντνερ υπερασπίζεται το συνταγματικό φρένο στον προϋπολογισμό του 2024

Γερμανία: Ο Λίντνερ υπερασπίζεται το συνταγματικό φρένο στον προϋπολογισμό του 2024

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, υπερασπίστηκε την Παρασκευή τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του για το 2023, ο οποίος αναστέλλει το ανώτατο όριο δανεισμού της Γερμανίας φέτος, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που διέλυσε τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης.

Σε ισχύ από το 2024

Ο Λίντνερ, ηγέτης των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών, υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου χρέους στο παρελθόν και είναι απρόθυμος να συμφωνήσει για μια ακόμη αναστολή το 2024, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να βρει διέξοδο από την δημοσιονομική της κρίση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε στις 15 Νοεμβρίου την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να επανακατανείμει 60 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους από την εποχή της πανδημίας στο ταμείο της για το κλίμα την περιβαλλοντική μετάβαση ήταν αντισυνταγματική.

Η απόφαση επηρεάζει επίσης άλλα κεφάλαια εκτός προϋπολογισμού που η Γερμανία χρησιμοποίησε όλα αυτά τα χρόνια για να χρηματοδοτήσει την κυβερνητική πολιτική προκειμένου να συμμορφωθεί με το φρένο χρέους που επέβαλε στον εαυτό της, περιορίζοντας το δημόσιο έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία μπορεί να αναστείλει το φρένο χρέους εάν πληγεί από φυσική καταστροφή ή «εξαιρετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του κράτους και επηρεάζουν σημαντικά τα οικονομικά της.

Η αναστολή του για τέταρτη συνεχή χρονιά (2020-2023) επέτρεψε στην κυβέρνηση να δανειστεί περίπου επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού του 2023. Το ποσό αυτό χρηματοδοτούνταν στο παρελθόν κυρίως μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να διακόψει μέχρι το τέλος του έτους.

Κίνδυνος ύφεσης

Ο Λίντνερ είπε ότι ο λόγος του εθνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 64% το 2024 από 69% το 2021. Εάν η απόφαση του δικαστηρίου εφαρμοστεί πλήρως, η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και μισή ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος, δήλωσε την Παρασκευή η ομοσπονδία γερμανικών βιομηχανιών (BDI).

Το BDI πρόσθεσε, ωστόσο, μια αξιόπιστη οικονομική πρόβλεψη για τη γερμανική οικονομία το 2024 δεν είναι επί του παρόντος δυνατή λόγω των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τον προϋπολογισμό του 2024, το ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό και άλλα ειδικά ταμεία.

Το χτύπημα του προϋπολογισμού από το δικαστήριο έχει εντείνει τις εντάσεις στον ήδη κουρασμένο τριμερή συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει δει την υποστήριξή του να μειώνεται από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Ο Λίντνερ μίλησε για εντατικές συνομιλίες μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού για τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος, σύμφωνα με τον Λίντνερ, αντιμετωπίζει κενό 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Δύο συλλήψεις υπόπτων για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά

Η Γερμανία πνίγεται από τη θηλιά της λιτότητας που επέβαλε

Γερμανία: Ο Σολτς και η Μελόνι υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης διμερούς συνεργασίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter