Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζητάει «συγγνώμη» για τις σφαγές στην Τανζανία την εποχή της αποικιοκρατίας

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζητάει «συγγνώμη» για τις σφαγές στην Τανζανία την εποχή της αποικιοκρατίας

Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις της χώρας του στην Τανζανία, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σονγκέα, τόπο σφαγής των Μάι-Μάι στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Υποκλίνομαι μπροστά στα θύματα της γερμανικής αποικιακής κυριαρχίας. Ως γερμανός πρόεδρος, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτά που οι Γερμανοί έκαναν τους προγόνους σας να υποφέρουν εδώ», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στη Γερμανία.

Από το 1905 ως το 1907, τα γερμανικά αποικιακά στρατεύματα σκότωσαν από 200.000 ως 300.000 μέλη της φυλής των Μάι-Μάι έπειτα από εξέγερση αυτών των τελευταίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιστορικών.

Ο Στάινμαϊερ αναφέρθηκε στη μοίρα του αρχηγού Σονγκέα Εμπάνο, ηγέτη τότε της εξέγερσης, ο οποίος απαγχονίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε από τους Γερμανούς μαζί με 66 μαχητές του.

«Όποιος στη Γερμανία γνωρίζει περισσότερα για τη γερμανική αποικιακή ιστορία πρέπει να φρίττει από την έκταση της ωμότητας» που επέδειξε η χώρα, συνέχισε.

«Ντρέπομαι! Ντρέπομαι γι’ αυτά που οι γερμανοί αποικιακοί στρατιώτες έκαναν να υποστούν οι πρόγονοί σας», δήλωσε ενώπιον των απογόνων του αρχηγού Σονγκέα, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

Η επίσκεψη στην Τανζανία του Στάινμαϊερ, τα καθήκοντα του οποίου είναι κυρίως εθιμοτυπικά, όμως έχει επίσης ένα ρόλο ηθικής πυξίδας της χώρας, πραγματοποιείται την ίδια στιγμή με εκείνη του βασιλιά Καρόλου 3ου στην Κένυα, ο οποίος καταδίκασε επίσης τις αποικιοκρατικές καταχρήσεις της χώρας του, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γερμανική αποικιακή αυτοκρατορία, μικρότερη από εκείνες των Γάλλων ή των Βρετανών, εκτεινόταν σε αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπουρούντι, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ναμίμπια και το Καμερούν. Έπαψε να υφίσταται μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για καιρό η ευθύνη αυτή κρυβόταν πίσω από τους παγκόσμιους πολέμους και το Ολοκαύτωμα τον 20ό αιώνα.

Όμως στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η χώρα έχει αρχίσει μια δουλειά μνήμης σχετικά με το αποικιοκρατικό παρελθόν της, η οποία την οδήγησε να προχωρήσει σε επιστροφές: επέστρεψε τα οστά μελών των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια, η οποία βρισκόταν υπό αποικιοκρατική κατοχή από το 1884 ως το 1915 και όπου αναγνώρισε το Μάιο του 2021 πως διέπραξε μια «γενοκτονία».

«Οφείλουμε (…) να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορία ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

«Ήρθα και γι’ αυτό εδώ στη Σονγκέα: για να πάρω αυτές τις ιστορίες μαζί μου στη Γερμανία, ώστε να τις μάθουν περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μου. Αυτό που συνέβη εδώ είναι η ιστορία που μοιραζόμαστε – η ιστορία των προγόνων σας και η ιστορία των προγόνων μας στη Γερμανία», πρόσθεσε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter