Γερμανία: Ο Σολτς καταθέτει για το σκάνδαλο «cum – ex»

Γερμανία: Ο Σολτς καταθέτει για το σκάνδαλο «cum – ex»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής την Παρασκευή 19 Αυγούστου για να καταθέσει στο πλαίσιο ερευνών για ένα οικονομικό σκάνδαλο που κόστισε σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια στην κυβέρνηση. Ο Σόλτς αγωνίζεται να αποσείσει τις υποψίες για πιθανή εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο φορολογικής απάτης.

Αδράνεια στο Αμβούργο

Ο Σολτς θα καταθέσει για δεύτερη φορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Αμβούργου, η οποία διερευνά εάν τοπικά πολιτικά πρόσωπα βοήθησαν μια τράπεζα να αποφύγει την επιστροφή των ψευδώς απαιτούμενων εκπτώσεων φόρων. Ο Σολτς ήταν δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, όταν και έγινε υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η απάτη «cum-ex» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017, και περιελάμβανε πολλούς συμμετέχοντες που αντάλλασσαν γρήγορα εταιρικές μετοχές μεταξύ τους την ημέρα της διανομής του μερίσματος για να διεκδικήσουν πολλαπλές φορολογικές εκπτώσεις με μία μόνο πληρωμή. Δεκάδες άτομα έχουν κατηγορηθεί για το σκάνδαλο στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες, χρηματιστές, δικηγόροι και οικονομικοί σύμβουλοι.

Η επιτροπή του Αμβούργου διερευνά γιατί οι τοπικές χρηματοοικονομικές αρχές το 2016 απέσυραν μια προσπάθεια διεκδίκησης 47 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους από την ιδιωτική τράπεζα MM Warburg για συναλλαγές cum-ex. Η τράπεζα αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπό την πίεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Μέρκελ.

Σε δύσκολη θέση ο Σολτς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι ερευνητές εξέτασαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον λογαριασμό που χρησιμοποιούσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Αμβούργου σε σχέση με το σκάνδαλο.

Η ανάκριση στο Αμβούργο έρχεται καθώς ο Σολτς αντιμετωπίζει ήδη θλιβερά ποσοστά δημοτικότητας, αφού οι πρώτοι έξι μήνες της θητείας του αμαυρώθηκαν από την κριτική σχετικά με την αναιμική ανταπόκρισή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, ο καγκελάριος αγωνίστηκε επίσης να καθησυχάσει τους Γερμανούς για πιθανές ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα και για την πολύ πραγματική προοπτική ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο Σολτς αντιμετώπισε επίσης αυτή την εβδομάδα αντιδράσεις για την αποτυχία του να καταδικάσει αμέσως τα σχόλια για το Ολοκαύτωμα που έκανε στο Βερολίνο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter