Γερμανία: Οι Πράσινοι απαιτούν πλήρη απομάκρυνση των πυρηνικών για να σχηματίσουν κυβέρνηση

Γερμανία: Οι Πράσινοι απαιτούν πλήρη απομάκρυνση των πυρηνικών για να σχηματίσουν κυβέρνηση

Το κόμμα των Πρασίνων απαιτεί ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές που παραμένουν αποθηκευμένες στη γερμανική επικράτεια, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς την Τετάρτη.

Οι Πράσινοι συμμετέχουν στις διερευνητικές συνομιλίες με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) με σκοπό τον σχηματισμό ενός τρικομματικού κυβερνητικού σχηματισμού μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Στο έγγραφο, που εξετάζει θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, δεν γίνεται ρητώς αναφορά στις ΗΠΑ, που θεωρείται πως διαθέτουν αποθηκευμένες τουλάχιστον 20 πυρηνικές κεφαλές στο Μπίχελ, στη δυτική Γερμανία, κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις.

Η αξίωση των Πράσινων ήταν υπογραμμισμένη στο έγγραφο, κάτι που καθιστά σαφές ότι με τη θέση αυτή δεν συμφωνούν ούτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ούτε το FDP.

Η Μέρκελ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία σχηματίζοντας αυτόν τον άβολο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, μετά την απώλεια μέρους του ποσοστού των συντηρητικών και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στις εκλογές.

Η Γερμανία, κράτος μέλος του NATO, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Το 2011 η Άγγελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσουν όλα τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στη χώρα, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.

Το απόσπασμα του κειμένου που αντανακλά τη θέση των Πράσινων αναφέρει ότι «εντός των ορίων του NATO, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εναπομείναντα πυρηνικά όπλα στη Γερμανία θα αποσυρθούν και θέλουμε να ανασταλεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού» τους.

Τα τρία κόμματα, βάσει του κειμένου, συμφωνούν πάντως το Βερολίνο να διεξαγάγει μια διεθνή διπλωματική εκστρατεία υπέρ της μείωσης ή της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Πριν αποχωρήσει από την εξουσία ο δημοκρατικός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει σχέδια για τον εκσυγχρονισμό όλων των συνιστωσών του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Ο ρεπουμπλικάνος διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει πως θέλει να ενισχυθεί και να μεγεθυνθεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Οι συντηρητικοί, οι Πράσινοι και το FDP ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους σήμερα και να ξεκινήσουν τις καθαυτό διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι διαφωνίες τους πάντως παραμένουν και δη σε θέματα-κλειδιά, όπως η μετανάστευση, οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ή η περιβαλλοντική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter