Γερμανία: Οι Σοδιαλδημοκράτες αριστερά, το ακροδεξιό AfD λιγότερο σκληροπυρηνικά

Γερμανία: Οι Σοδιαλδημοκράτες αριστερά, το ακροδεξιό AfD λιγότερο σκληροπυρηνικά

Στον αέρα βρίσκεται ο «μεγάλος συνασπισμός» της Άνγκελα Μέρκελ μετά την εκλογή στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι βρίσκονται στην κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), δύο ισχυρών επικριτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στη Γερμανία με τις αλλαγές στην ηγεσία δύο κομμάτων: του κεντροαριστερού SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Οι μεν στήριξαν δύο υποψηφίους από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, οι δε έναν μετριοπαθή υποψήφιο γυρίζοντας την πλάτη στην πιο ακραία πτέρυγα του ήδη ρατσιστικού και ακροδεξιού κόμματος.

Η εκλογή των Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια ‘Εσκεν στην ηγεσία του SPD αυξάνει τις πιθανότητες, σύμφωνα με τους αναλυτές, για πρόωρες εκλογές ή και για κυβέρνηση μειοψηφίας με αβέβαιο μέλλον, στην περίπτωση της αποχώρησης από το λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι είδαν τη δημοτικότητα τους να πληγώνεται σημαντικά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές εξαιτίας της στήριξης που παρείχαν στους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι νέοι επικεφαλής του SPD δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, ωστόσο, αναμένεται να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού για να προωθήσουν περισσότερο τη δική τους ατζέντα (κοινωνική δικαιοσύνη, πράσινες πολιτικές).

Στον αντίποδα, το AfD φαίνεται πρόθυμο να επενδύσει στις πρόσφατες εκλογικές του επιτυχίες σε επίπεδο κρατιδίων στην ανατολική Γερμανία, όπου κατάφερε να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη στη Σαξονία, το Βραδενμβούργο και τη Θουριγγία συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 20% των ψήφων.

Ο σχετικά μετριοπαθής υποψήφιος Γιοργκ Μόιτεν εξασφάλισε μια ακόμη θητεία στην ηγεσία του κόμματος την οποία θα μοιραστεί με τον συμβιβαστικό υποψήφιο Τίνο Κρούπαλα. Ο τελευταίος πήρε την θέση του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος παραδίδει τη σκυτάλη σε ηλικία 78 ετών.

«Πιστεύω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς εμάς θα γίνεται ολοένα δυσκολότερος, μέχρι που θα γίνει εντελώς ανέφικτος», είπε ο Μόιτεν καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του ακροδεξιού AfD.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter