Γερμανία: Παραιτείται ο επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – Προτείνει Σουλτς ως αντίπαλο της Μέρκελ

Γερμανία: Παραιτείται ο επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – Προτείνει Σουλτς ως αντίπαλο της Μέρκελ

Ο επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα προτείνει τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για να διεκδικήσει την καγκελαρία από την συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα πηγή στο κόμμα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο Γκάμπριελ προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του SPD και να ορίσει ως αντικαταστάτη του, στην κούρσα εναντίον της Μέρκελ, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ’ εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

“Οι πολιτικές της Άγγελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Η Μπριγκίτε Τσίπρις, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας στη θέση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στο κόμμα στο πρακτορείο Reuters σήμερα.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Τσίπρις, η οποία σήμερα είναι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, θα αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ.

Πάντως τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως ο Γκάμπριελ επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών, αφού ο νυν υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ διεκδικεί την προεδρία της Γερμανικής Δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter