Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Μάρτιν Σουλτς από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Μάρτιν Σουλτς από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, με την αποχώρησή του από την ηγεσία να είναι άμεση και χωρίς μεταβατική περίοδο.

Ο ηγέτης της γερμανικής Κεντροαριστεράς εγκατέλειψε το τρίτο τη τάξει αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διαδεχθεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ηγεσία του κόμματος και να το οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα για το SPD δεν ήταν τα αναμενόμενα και τα ποσοστά του έπεσαν, παρά την πτώση και των ποσοστών της κεντροδεξιάς κυβερνώσας Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Στη συνέχεια, και ενώ το SPD είχε δεσμευθεί ότι δεν θα μπει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την κεντροδεξιά καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η κατάρρευση των συνομιλιών της Χριστιανικής Ένωσης με το κεντρώο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και τους οικολόγους Πράσινους οδήγησε εκ νέου τους Σοσιαλδημοκράτες σε συμφωνία για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.

Εκεί ο κ. Σουλτς συμφώνησε να λάβει το υπουργείο Εξωτερικών, παραχωρώντας την ηγεσία στην ηγέτιδα του SPD στη Μπούντεσταγκ (σ.σ. Ομοσπονδιακή Δίαιτα, κάτω σώμα του κοινοβουλίου) Άντρεα Νάλες. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, από το εσωτερικό του κόμματός του τον ανάγκασαν να ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί υπουργικό θώκο, ενώ τώρα αποχωρεί και από την ηγεσία.

Τα μέλη του SPD θα αποφασίσουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων εάν θα εγκρίνουν τη συμφωνία για νέα κυβέρνηση συνεργασίας με την CDU/CSU.

Σε ιστορικά χαμηλά οι Σοσιαλδημοκράτες

Η μακρά αναμονή για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται ότι στοιχίζει στους δυνητικούς εταίρους, ενώ η εσωτερική αναστάτωση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το φέρνει σε ιστορικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά. Αντιθέτως, από την πολιτική ρευστότητα επωφελείται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πέφτει για πρωτη φορά κάτω από το 30%, στο 29,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συρρικνώνεται στο 16,5%, με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να βρίσκεται στο 15%. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 13%, η Αριστερά 11,5% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο 10,5%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ, ούτε η ενδεχόμενη επόμενη Πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες θεωρείται από τους ψηφοφόρους ικανή να πετύχει την ανανέωση του κόμματος και να ανατρέψει τον συσχετισμό με την ‘Αγγελα Μερκελ, σε ό,τι αφορά την απευθείας επιλογή Καγκελαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter