Γερμανία: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με νέο γενναίο πακέτο 200 δισ. ευρώ

Γερμανία: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με νέο γενναίο πακέτο 200 δισ. ευρώ

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με ένα νέο πακέτο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάζει η Γερμανία προχωρώντας έτσι στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας αποτελούν βάρος για πολλούς πολίτες. Προκειμένου να τεθεί αυτό υπό έλεγχο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βάλει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου» τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ταρακουνώντας συθέμελα την ενεργειακή πολιτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Όλαφ Σολτς, έκανε την αρχή «οι τιμές πρέπει να πέσουν, αυτή είναι η πεποίθησή μας. Για να βυθιστούν» βάζουμε το πλαφόν και πρόσθεσε ότι τα χρήματα για το τεράστιο πακέτο στήριξης θα προέλθουν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF). Πρόθεση τους είναι να διασφαλιστεί ότι τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες θα μπορούν να πληρώσουν, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σημείωσε από την πλευρά του «κατάλληλη αντίδραση» τα νέα μέτρα ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε συνδυασμό με έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Γερμανίας, λέει ο Λίντνερ.

Όπως μεταδίδει ο spiegel.de η χρηματοδότηση του γενναίου πακέτου θα γίνει από τον ειδικό λογαριασμό WSF που ξεκίνησε στα χρόνια της πανδημίας του κορονοιου και παρείχε οικονομική υποστήριξη σε μεγάλες εταιρείες που είχαν μπει σε «μπελάδες» λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, όπως τα lockdown. Η Lufthansa, για παράδειγμα, επωφελήθηκε από αυτό, εξήγησαν.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε με πάθος το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παρά τη σχεδιαζόμενη ανακούφιση, δεν υπάρχει τρόπος αποταμίευσης, «η κατανάλωση πρέπει να μειωθεί. Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, παραμένει αμείωτη».

Ρεκόρ 70ετίας για τον πληθωρισμό, έφθασε το 10%

Την ίδια ώρα, στο 10% έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν ακόμη στο 7,9% και εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκε και λόγω της εκπνοής της ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα ΜΜΕ κόστους 9 ευρώ/μήνα και της έκπτωσης στα καύσιμα.

«Μαύρη» πρόβλεψη οικονομικών ινστιτούτων για τη Γερμανία – «Πληθωρισμός, ύφεση, απώλεια ευημερίας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter