Γερμανία: Πράσινοι και FDP ξεκινάνε τις συνομιλίες με το SPD για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Πράσινοι και FDP ξεκινάνε τις συνομιλίες με το SPD για σχηματισμό κυβέρνησης

Δέκα ημέρες αφότου οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες συνασπισμού μαζί τους. Οι συνομιλίες της Πέμπτης σημαίνουν ότι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Ολάφ Σολτς είναι ένα βήμα πιο κοντά στη καγκελαρία.

Είναι ένα πλήγμα για τον αρχηγό των συντηρητικών Άρμιν Λάσετ, ο οποίος προήδρευσε της χειρότερης εκλογικής τους επίδοσης. Δεν τα έχει παρατήσει ακόμη, δηλώνοντας ότι: «Είμαστε επίσης έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες». Ωστόσο, ο επικεφαλής του αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, Μάρκους Ζέντερ, περιέγραψε την απόφαση των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP ως “de facto απόρριψη” μιας συντηρητικής κυβέρνησης.

Ενώ τα δύο κόμματα ήρθαν τρίτα και τέταρτα στις εκλογές, είναι πιο δημοφιλή στους νέους ψηφοφόρους. Η απόφασή τους να ευνοήσουν τις συνομιλίες με το κεντροαριστερό SPD ακολούθησε τις προκαταρκτικές συζητήσεις με τα δύο μεγάλα κόμματα τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από 16 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζέντερ κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι «είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει κυβέρνηση με την Ένωση». Ένας συνασπισμός “φανάρι” που αποτελείται από τα κόκκινα χρώματα του SPD, τους κίτρινους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους είναι τώρα στα χαρτιά, είπε.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι θεωρούνται ως ιδεολογικά πιο κοντά στο SPD, βγήκαν πρώτοι την Τετάρτη για να πουν ότι ο συνασπισμός υπό κεντροαριστερή ηγεσία είχε περισσότερο νόημα. Η συνεπικεφαλής Ανναλένα Μπέρμποκ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία χρειαζόταν «μια νέα αρχή» και δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια μακρά περίοδο πολιτικού αδιεξόδου. Οι Πράσινοι είπαν ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν σημαντικές διαφορές, αλλά είχαν βρει κοινό έδαφος με τους Φιλελεύθερους.

Αργότερα, ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι το κόμμα είχε αποδεχθεί μια πρόταση για τριμερείς συνομιλίες με τους Πράσινους και το SPD για «διερεύνηση κοινών τόπων που θα οδηγήσουν τη χώρα μας μπροστά». Τόνισε ότι οι φιλελεύθεροι θα συμμετάσχουν μόνο σε ένα κόμμα που «ενισχύει την αξία της ελευθερίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter