Γερμανία: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Προέκυψε νέα Βαϊμάρη από τις εκλογές;

Γερμανία: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Προέκυψε νέα Βαϊμάρη από τις εκλογές;

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) έχει ως εξής: CDU/CSU – 246 έδρες, FDP – 80 έδρες, Πράσινοι – 67 έδρες, Die Linke – 69 έδρες, SPD – 153 έδρες, AfD – 94 έδρες. Προέκυψε μια νέα Βαϊμάρη από τις γερμανικές εκλογές; 

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται έτσι, μετά την είσοδο του φιλοναζιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στη Βουλή (Bundestag), αλλά δεν είναι.  Η οικονομία της Γερμανίας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το πρόβλημα της χώρας είναι μάλλον εύκολο. «Απλώς» πρέπει να κατανείμει δικαιότερα τον πλούτο και να πάψει να παραμελεί τους φτωχούς. Θέμα ακυβερνησίας επίσης δεν υπάρχει. OΙ Γερμανοί έχουν πάρει το μάθημά τους από την περίοδο της Βαϊμάρης και το εκλογικό σύστημα κατοχυρώνει την σταθερότητα «επιβάλλοντας» ουσιαστικά την δημιουργία κυβερνήσεων συνασπισμού. Εξάλλου τόσο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) όσο και οι Πράσινοι (Die Gruenen) είναι διατεθειμένoι να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την κ. Μέρκελ, κάτι το οποίο δεν είχαν αποκλείσει άλλωστε και προεκλογικά.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολες και θα διαρκέσουν πολύ, αφού σε θέματα όπως το προσφυγικό, το κλίμα, η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, όπως επίσης η εμβάθυνση της ευρωζώνης α λα Μακρόν, τα δύο αυτά κόμματα απέχουν παρασάγγας. Και η ίδια η κ. Μέρκελ, η οποία δεν θα διαπραγματεύεται από θέσεως ισχύος μετά την δραματική μείωση τη δύναμης του κόμματος της -ακόμα και του βαυαρικού αδελφού κόμματος-, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

Ας σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι σήμερα το πρωί ο Αντρέας Σόιερ, γραμματέας του CSU, δήλωσε ότι για το κόμμα του όχι μόνο το FDP και οι Πράσινοι, αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ανήκουν στους δυνητικούς συνομιλητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης «όταν ξεπεράσουν το πρώτο σοκ και θέσουν πάνω από το κομματικό το συμφέρον της χώρας». Κάτι παρόμοιο είπε χτες και ο πρόεδρος του FDP ο οποίος εμμέσως επέκρινε το SPD που βιάστηκε να δηλώσει ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση. Αρα, θεωρητικά τουλάχιστον, ανοίγεται ακόμα ένα παράθυρο για διεύρυνση των συζητήσεων με τη συμμετοχή του SPD αν οι διαπραγματεύσεις φθάσουν σε αδιέξοδο. Το εάν οι σοσιαλδημοκράτες θα ενδώσουν είναι όμως αμφίβολο. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις πρώτες αντιδράσεις, αλλά μπορεί να συναχθεί και από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας (πρωτεύουσα το Ανόβερο), οπότε δεν θα ήταν φρόνιμο να αυτοδιαψευσθούν τόσο σύντομα. Ούτε βέβαια να τεθούν εσωκομματικά θέματα ευθυνών για την δεινή ήττα που υπέστησαν χτες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες φαινομενικά είναι συντεταγμένοι πίσω από την κ. Μέρκελ, αλλά το αποτέλεσμα ασφαλώς θα απασχολήσει σοβαρά και το κόμμα της. Εκφράζεται όμως η εκτίμηση ότι δεν θα καταφέρει να παραμείνει καγκελάριος περισσότερα από δύο χρόνια διότι θα ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία διαρκώς θα πρέπει να βρίσκει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή με τους δύο άλλους -μικρούς αλλά δύσκολους- εταίρους, πράγμα που θα δυσκολεύει την διακυβέρνηση.

Φυσικά το μέγα θέμα στην Γερμανία την επομένη των εκλογών παραμένει η είσοδος του AfD και στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ανατριχίλα προκάλεσε σε όλους η χτεσινή δήλωση του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπροέδρου του AfD, «θα σας κυνηγήσουμε παντού». Ολόκληρος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος δηλώνει όμως αποφασισμένος να τους αντιμετωπίσει συστηματικά, κάτι το οποίο μπορεί να μην και τόσο δύσκολο, αφού το κόμμα αυτό είναι εσωτερικά διχασμένο εδώ και καιρό. Σήμερα μάλιστα το πρωί παραιτήθηκε η συμπρόεδρος Φράουκε Πέτρι δηλώνοντας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του κόμματος ότι δεν θα συμμετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του AfD, αφήνοντας τους πάντες εμβρόντητους.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την υπναλέα, όπως χαρακτηρίστηκε, προεκλογική περίοδος, η πολιτική ζωή στην Γερμανία αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και -κυρίως- οι Πράσινοι θα φρενάρουν τα υπερφίαλα σχέδια του φιλελεύθερου κ. Κρίστιαν Λίντνερ να απαιτήσει σκληρότερα μέτρα για την Ελλάδα, διότι θα είναι απλώς η μειοψηφία στην νέα κυβέρνηση, εφόσον βέβαια αυτή τελικά είναι τρικομματική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter