Γερμανία: Σάλος από την πρόθεση νεοναζιστών να κάνουν φεστιβάλ στα γενέθλια του Χίτλερ

Γερμανία: Σάλος από την πρόθεση νεοναζιστών να κάνουν φεστιβάλ στα γενέθλια του Χίτλερ

Εκατοντάδες νεοναζί θα συγκεντρωθούν σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ, σε μια κωμόπολη της ανατολικής Γερμανίας για ένα φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ έχουν ανακοινωθεί και αντι-διαδηλώσεις.

Για την πρώτη συγκέντρωση του φεστιβάλ “Schild und Schwert” (Ασπίδα και Ξίφος), που θα διαρκέσει δύο ημέρες, θα κινητοποιηθούν εκατοντάδες αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες όμως δεν δίνουν συγκεκριμένους αριθμούς.

«Θα δείτε πολλούς αστυνομικούς σε κάθε γωνιά του δρόμου», προειδοποίησε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας στην εφημερίδα Sachsische Zeitung.

Από την πολωνική πλευρά των συνόρων, έχουν παρατηρηθεί «επιπλέον περιπολίες στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια».

Εκτός από τους Γερμανούς ακροδεξιούς, ομοϊδεάτες τους από όλη την Ευρώπη αναμένονται στην κωμόπολη Όστριτζ, με 2.400 κατοίκους, που βρίσκεται στην ανατολική Γερμανία στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία.

Οι διοργανωτές έχουν κάνει λόγο για περίπου 800 συμμετέχοντες, όμως σύμφωνα με αντιφασίστες ακτιβιστές έως και 3.500 νεοναζιστές ενδέχεται να παραστούν στο φεστιβάλ το οποίο έχει θέμα την «Ανακατάληψη της Ευρώπης».

Μάλιστα, στη διάρκειά του, εκτός από συναυλίες θα διοργανωθούν και πολιτικές συζητήσεις, παρουσίαση πολεμικών τεχνών και φεστιβάλ τατουάζ.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται την ώρα που στη Γερμανία αναβιώνουν τα ακροδεξιά κινήματα, τροφοδοτούμενα από την εισροή προσφύγων στη χώρα από τη Συρία και το Αφγανιστάν, γεγονός που επέτρεψε στο αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Το κόμμα σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του στη Σαξονία, όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ.

Διοργανωτής του είναι ο Τόρστεν Χάιζε, μέλος του νεοναζιστικού κόμματος NPD.

«Αν μπορεί κανείς να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις και να γιορτάζει τα γενέθλια του Χίτλερ χωρίς πρόβλημα (…), αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι νόμοι μας και η κοινωνία μας ασθενούν», σχολίασε ο Σάσα Έλζερ, εκπρόσωπος του κινήματος “Rechts Rockt Nicht” (Η Δεξιά δεν ροκάρει), κάνοντας έκκληση μέσω του Διαδικτύου για την πραγματοποίηση αντιδιαδήλωσης.

Τοπικοί πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι και ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποφάσισαν να διοργανώσουν μια ενέργεια διαμαρτυρίας υπό τη μορφή ενός «φεστιβάλ ειρήνης», μια συγκέντρωση οικογενειακού χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης, την έναρξη του οποίου θα σημάνει ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.

Οι νεοναζί οργανώνουν εδώ και καιρό μυστικές συναυλίες για να συγκεντρώσουν πόρους και να εγγράψουν νέα μέλη.

Ωστόσο το φεστιβάλ αυτό, με έναν χώρο για κάμπινγκ κοντά και εισιτήριο 45 ευρώ για δύο ημέρες, σηματοδοτεί για τους επικριτές του μια ανησυχητική τροπή του περιβάλλοντος των νεοναζί, οι οποίοι πλέον προχωρούν σε ανοικτή, δημόσιες διοργανώσεις.

Οι αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα σε ειρηνικές συγκεντρώσεις. Ωστόσο τα ναζιστικά σύμβολα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημοσίως.

Όχι μόνο η ημέρα που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ είναι συμβολική, αλλά και ο τίτλος του, τα αρχικά του οποίου είναι “SS”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter