Γερμανία: Σαρωτική νίκη του SPD στις περιφερειακές εκλογές του Σάαρλαντ

Γερμανία: Σαρωτική νίκη του SPD στις περιφερειακές εκλογές του Σάαρλαντ

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα φαίνεται να έχει ακόμα «ρεύμα» στη Γερμανία, αφού την Κυριακή κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο στα δυτικά της χώρας, παίρνοντας την πρώτη από τις τέσσερις περιφερειακές εκλογές που αναμένεται να γίνουν φέτος στη χώρα.

Το SPD έλαβε το 43,5% των ψήφων, πολύ πιο μπροστά από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση του απερχόμενου πρωθυπουργού Τομπίας Χανς, που έλαβε το 28,5% των προτιμήσεων. Με αυτά τα ποσοστά να αναμένεται να αλλάξουν πολύ λίγο όταν ενσωματωθεί το σύνολο των ψήφων, η υποψήφια των σοσιαλδημοκρατών Άνκε Ρέλινγκερ θα έχει την αυτοδυναμία στην τοπική κυβέρνηση. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν κάνει συνασπισμό, με το CDU να έχει τον πρωταρχικό ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα των Πρασίνων και το FDP, κόμματα που συμμετέχουν στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό, δεν κατάφεραν να υπερκεράσουν τον πήχη του 5% για να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι έχασαν τον στόχο για πολύ λίγο, για 23 ψήφους σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, πράγμα που μπορεί να ανατραπεί μέσα στη μέρα. Το FDP έλαβε 4,8% ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μπήκε στην τοπική Βουλή με 5,7%.

Το κρατίδιο του Σάαρλαντ είναι το δεύτερο μικρότερο ομόσπονδο κρατίδιο σε όρους πληθυσμού, αφού κατοικείται από περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η νίκη αυτή για το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη δημοφιλία του ώστε να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση για τις επόμενες τρεις τοπικές αναμετρήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι χαίνουσα δημοσκοπική πληγή που άνοιξε στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου δε λέει να κλείσει. Ο νέος επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, δεν έχει καταφέρει να δώσει ένα σαφές στίγμα που να πείσει ότι το κόμμα έχει μπορεί να κυβερνήσει και χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ.

Άλλες τρεις σημαντικές περιφερειακές εκλογές γίνονται στη Γερμανία φέτος: στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στις 8 Μαΐου, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 15 Μαΐου και στην Κάτω Σαξονία στις 9 Οκτωβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter