Γερμανία: Σε σοσιαλδημοκράτη το υπουργείο Οικονομικών

Γερμανία: Σε σοσιαλδημοκράτη το υπουργείο Οικονομικών

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Στο υπουργείο ‘Αμυνας θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο Τόμας Ντε Μεζιέρ

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα ανάληψης άλλου υπουργείου. “Μια υπουργική θητεία είναι πάντα μια θητεία ορισμένου χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση”, δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών, με διευρυμένες αρμοδιότητες, θα αναλάβουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), με τον αρχηγό τους και απερχόμενο Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο μεταξύ η εφημερίδα “Tagesspiegel” μεταδίδει ότι ο Όλαφ Σολτς θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών αλλά θα γίνει και Αντικαγκελάριος, στοιχείο που πιθανότατα ενισχύει τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάρτιν Σουλτς να εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Θα αφήσει την προεδρία του SPD o Σουλτς;

Τη θέση του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σκοπεύει να εγκαταλείψει ο Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες.

Το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση είχε αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε μείζον πρόβλημα για το SPD, καθώς πολλά στελέχη του ζητούσαν να παραμείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου και να αφοσιωθεί στην αναγέννηση του κόμματος.

Τι λένε τα Γερμανικά ΜΜΕ

Τα υπουργεία Οικονομικών με τον Όλαφ Σολτς, Εξωτερικών με τον Μάρτιν Σουλτς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας θα αναλάβει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία ‘Αμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η εφημερίδα BILD αναφέρει ότι υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μεταδίδει ότι υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Δήμαρχος του Αμβούργου (SPD) Όλαφ Σολτς. Το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του CSU και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter