Γερμανία: Σημαντική ήττα του ακροδεξιού Afd στη Θουριγγία

Γερμανία: Σημαντική ήττα του ακροδεξιού Afd στη Θουριγγία

Είναι μια αρχή υποχώρησης των ακροδεξιών του Afd στη Γερμανία; Ουδείς το γνωρίζει με βεβαιότητα, το σίγουρο είναι ωστόσο πως παρά το ότι επικρατούσαν, ηττήθηκαν τελικά από τον Christian Herrgott του συντηρητικού CDU.

Η αλήθεια είναι πως  κέρδισε τον υποψήφιο Uwe Thrum του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις περιφερειακές επαναληπτικές εκλογές στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, στην περιφέρεια Saale-Orla την Κυριακή.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε από τους πολιτικούς παρατηρητές ως βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του AfD, σε μια εποχή που τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων φαίνεται πως κάμπτουν την δυναμική του σε εθνικό επίπεδο.

Η ψηφοφορία ήταν η πρώτη από τότε που η Correctiv, μια οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας, δημοσίευσε μια έκθεση που περιέγραφε μια συνάντηση του Νοεμβρίου στην οποία πολιτικοί του AfD και ακροδεξιοί εξτρεμιστές -μεταξύ των οποίων ο αυστριακός νεοναζί Μάρτιν Σέλνερ του Κινήματος Ταυτότητας- συζήτησαν σχέδια για μαζικές απελάσεις αλλοδαπών και μη αφομοιωμένων Γερμανών πολιτών σε περίπτωση που έρθουν στην εξουσία.

Η ιστορία προκάλεσε οργή και οδήγησε σε πολυάριθμες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να διαδηλώσουν κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και υπέρ της δημοκρατίας.

Ο υποψήφιος του AfD Thrum προηγούνταν με ασφάλεια της κούρσας πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Correctiv -κυριάρχησε στις γενικές εκλογές πριν από δύο εβδομάδες με 45,7% των ψήφων έναντι 33,3% του Herrgott- αλλά την Κυριακή κέρδισε μόνο το 47,6% των ψήφων έναντι 52,4% του Herrgott.

Ο 39χρονος Herrgott, επικεφαλής του CDU στη Θουριγγία, είναι βουλευτής του κρατιδίου από το 2014 και θα αναλάβει καθήκοντα περιφερειάρχη στις 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,  περίπου το 69% των 66.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της περιφέρειας Saale-Orla ψήφισαν την Κυριακή.

Το AfD απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη στη Θουριγγία – επί του παρόντος με ποσοστά αποδοχής πολύ πάνω από 30% – όπως και σε πολλά άλλα ανατολικά κρατίδια. Έχει επίσης σημειώσει άνοδο σε εθνικό επίπεδο, κινούμενο γύρω στο 20%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter