Γερμανία-SPD: Το ΑΕΠ και μόνο δεν μπορεί να είναι κριτήριο για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ

Γερμανία-SPD: Το ΑΕΠ και μόνο δεν μπορεί να είναι κριτήριο για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ

Δεδομένου ότι ο νικητής των εκλογών των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εμμείνει στο θέμα της αύξησης των γερμανικών αμυντικών δαπανών, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός νέου κριτηρίου για τον υπολογισμό της συμμετοχής της Γερμανίας στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι ακατάλληλο ως κριτήριο για τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό θα σήμαινε αφοπλισμό σε περίοδο ύφεσης και εξοπλισμό όταν αναπτύσσεται η οικονομία», τόνισε ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post».

«Εκτός τούτου, εξαρτάται επίσης από το τι θεωρείται ως αμυντική δαπάνη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατίθενται πόροι από το Υπουργείο Άμυνας για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. Δεν έχω τίποτα εναντίον της μεγάλης χρηματοδότησης της έρευνας σε αυτόν τον τομέα ούτε και σε μας στην Γερμανία, αλλά θεωρώ ανόητη τη συζήτηση για τον υπολογισμό του 2% επί του ΑΕΠ όταν πρόκειται για εντελώς διαφορετικές δαπάνες», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Tέλος, ο Βάλτερ-Μπόργιανς υποστήριξε ότι «η συζήτηση αυτή (για την συμμετοχή της Γερμανίας στις αμυντικές δαππάνες του ΝΑΤΟ) πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστική. Το κριτήριο πρέπει να είναι το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στον κόσμο. Και σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης δαπάνες για διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία».

Πηγή: Rheinische Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter