Γερμανία: Στους δρόμους και πάλι για το κλίμα – Στο Βερολίνο η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Γερμανία: Στους δρόμους και πάλι για το κλίμα – Στο Βερολίνο η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατέβηκαν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων την Παρασκευή πριν από τις γενικές εκλογές του σαββατοκύριακου για να αυξήσουν την πίεση για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή στους υποψηφίους που θέλουν να διαδεχθούν την Άνγκελα Μέρκελ.

Καθώς τα κορυφαία κόμματα της Γερμανίας πραγματοποιούν τις τελευταίες συγκεντρώσεις πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, οι πορείες των νέων της Παρασκευής για το Μέλλον (Fridays For Future) αποδεικνύουν ότι η πολιτική τάξη απογοήτευσε τη νέα γενιά. «Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν λάβει αρκετά σοβαρά υπόψη την καταστροφή του κλίματος», δήλωσε η Λουίζα Νόιμπαουερ, η οποία διευθύνει το γερμανικό σκέλος της ομάδας.

Είπε ότι η Γερμανία, ως ένας από τους κορυφαίους ρυπαντές με αέρια του θερμοκηπίου στον κόσμο, είχε μια τεράστια ευθύνη να δώσει το παράδειγμα, με τον χρόνο να εξαντλείται για να αντιστρέψει τις καταστροφικές τάσεις. «Αυτός είναι ο λόγος που τις ονομάζουμε εκλογές του αιώνα», είπε, καταλήγοντας ότι «κανένα κόμμα δεν προτείνει αυτό που είναι απαραίτητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ψηφοφορία στις εκλογές με συνείδηση σχετικά με το κλίμα δεν είναι αρκετή, χρειάζεται επίσης πίεση από το δρόμο».

Ο εκλογικός αγώνας είναι αμφίβολος και φαίνεται ότι θα κριθεί μεταξύ του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, του μετριοπαθούς υπουργού Οικονομικών και του Άρμιν Λάσετ, από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Σολτς ένα μικρό προβάδισμα περίπου 26% έναντι του Λάσετ (22%), με την υποψήφια των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, να βρίσκεται πίσω, στο 16%.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του κλιματικού ζητήματος για την πλειοψηφία των Γερμανών, ιδιαίτερα μετά τις θανατηφόρες πλημμύρες στα δυτικά της χώρας τον Ιούλιο, αυτό δεν κατάφερε να μεταφραστεί σε ισχυρή υποστήριξη για την σχετικά άπειρη Μπέρμποκ. Είπε στην εφημερίδα Die Welt ότι ελπίζει ότι το συλλαλητήριο της Παρασκευής θα δώσει στο κόμμα της «ουρές» για την ψηφοφορία. Στο λογαριασμό της στο Twitter, έγραψε ότι θέλει «η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι μια κλιματική κυβέρνηση, και αυτό είναι δυνατό μόνο με ένα ισχυρό κόμμα των Πρασίνων».

Ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς, έγραψε στο Twitter ότι είναι ευγνώμων για την επιμονή των Παρασκεών για το Μέλλον, αφού βοήθησαν να παραμείνει η κλιματική αλλαγή ψηλά στην ατζέντα. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να διαλυθούν. (τουί σολτς https://twitter.com/OlafScholz/status/1441347707159805962)

Περισσότερες από 400 «κλιματικές απεργίες» έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη Γερμανία, με την σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ενέπνευσε το κίνημα, να αναμένεται να μιλήσει έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο γκαζόν εκεί από νωρίς το πρωί και έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Κλίμα τώρα, διάβασμα αργότερα», «Είναι το μέλλον μας» και απλά «Ψηφίστε».

Πηγές: The Local, Frankfurter Rundschau, Stuttgarter Zeitung

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter