Γερμανία: Στροφή της βιομηχανίας στα όπλα αφού δεν πουλάνε… αυτοκίνητα

Όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρίες προσπαθούν να εμπλακούν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ιδιαίτερα επικερδή αγορά των εξοπλισμών, ενόψει και του σχεδιαζόμενου εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, στον οποίο θα επενδυθούν έως και 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Εξοπλισμών, η άνθηση της βιομηχανίας όπλων μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των μελών του. «Έχουμε τώρα 340 εταιρίες στα μητρώα μας, 100 περισσότερες από ό,τι στο τέλος του 2024», δήλωσε ο Χανς Κρίστοφ Ατσπόντιεν, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Ασφάλειας και ‘Αμυνας (BDSV). Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, η Ένωση αριθμούσε μόλις 70 μέλη.

Πολλά από τα νέα μέλη της BDSV προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία και πρόκειται για πρώην προμηθευτές ή παρόχους υπηρεσιών για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι, λόγω της κρίσης στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αναπροσανατολίζονται και επιδιώκουν συμβάσεις με την αμυντική βιομηχανία. Ιδιαίτερη ζήτηση φαίνεται ότι έχουν εταιρίες μηχανικών, των οποίων η τεχνογνωσία θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμη και στην αμυντική βιομηχανία. «Για δεκαετίες, ο δημόσιος τομέας έπρεπε να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αυτό έχει πλέον αντιστραφεί πλήρως. Σε όλο το φάσμα της οικονομίας είναι αισθητή μια νέα απίστευτη δυναμική, λόγω και της κατάστασης απειλής που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε ο κ. Ατσπόντιεν, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι προκειμένου να δραστηριοποιηθεί μια εταιρία στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, θα πρέπει να ελεγχθεί από την κυβέρνηση και να λάβει την λεγόμενη «άδεια ασφαλείας», διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ‘Αρμιν Πάπεργκερ, διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας και πρόεδρος της BDSV ανέφερε αυξανόμενο ενδιαφέρον από προμηθευτές για συνεργασία με τον κλάδο των εξοπλισμών. Οι περισσότερες, όπως είπε, είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

* Φωτογραφία: Ένα άρμα μάχης Leopard 2 σε δράση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Άμυνας Boris Pistorius στο τάγμα αρμάτων μάχης 203 της Bundeswehr στους στρατώνες του Στρατάρχη Rommel στο Augustdorf της Γερμανίας, την 1η Φεβρουαρίου 2023. Σχεδόν ένα χρόνο αφότου ο καγκελάριος Olaf Scholz κήρυξε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «σημείο καμπής» που θα πυροδοτούσε τις γερμανικές προμήθειες όπλων σε μια χώρα σε πόλεμο και μια μαζική αύξηση των δαπανών για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, η στρατιωτική ανάκαμψη της χώρας του έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. (AP Photo/Martin Meissner, αρχείο)

Διαβάστε επίσης: 

Η Γερμανία ετοιμάζει στρατό αλλά οι νέοι δεν θέλουν να πάνε

Η Γερμανία θέλει να ενισχύσει την Ουκρανία με Patriot που «έκοψαν» οι ΗΠΑ

Γερμανία: Πυρά Μέρκελ κατά καγκελάριου Μερτς και AfD για το μεταναστευτικό