Γερμανία: Συνελήφθη ο Τυνήσιος που είναι ύποπτος για την επίθεση στο Μουσείο της Τύνιδας (Video)

Γερμανία: Συνελήφθη ο Τυνήσιος που είναι ύποπτος για την επίθεση στο Μουσείο της Τύνιδας (Video)

Ένας Τυνήσιος αιτών άσυλο, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση, κατεζητείτο και στην Τυνησία για τη φερόμενη ανάμειξή του στην επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό στην Τύνιδα πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές.

Ο 36χρονος θεωρείται ύποπτος ότι στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους από τον Αύγουστο 2015 και ότι είχε συγκροτήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα Φραγκφούρτης.

Ο άνδρας αυτός είχε ζήσει στη Γερμανία από το 2003 ως το 2013 και στη συνέχεια–τον Αύγουστο 2015– είχε επιστρέψει στη χώρα ως αιτών άσυλο, πέντε μήνες μετά την επίθεση των ενόπλων στο μουσείο από την οποία έχασαν τη ζωή τους 21 ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με την γερμανική εισαγγελία, ο 36χρονος κατεζητείτο και ως ύποπτος για την επίθεση στην πόλη Μπεν Γκερντάν, στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, στις αρχές Μαρτίου 2016.

Ο γενικός εισαγγελέας της Φραγκφούρτης ανακοίνωσε ότι ο Τυνήσιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με μια καταδικαστική απόφαση εις βάρος του το 2008 για πρόκληση σωματικής βλάβης και εκρατείτο περιμένοντας την έκδοσή του στην Τυνησία αλλά η έκδοσή του δεν είχε επιτευχθεί καθώς οι αρχές της Τυνησίας απέτυχαν να αποστείλουν να απαραίτητα έγγραφα.

Τον Νοέμβριο αφέθηκε ελεύθερος και βρισκόταν έκτοτε υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει την επανεκλογή της μέσα στη χρονιά, έχει δεχτεί έντονη κριτική για την πολιτική της “ανοιχτής πόρτας” με την οποία την τελευταία διετία έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Η σύλληψη του Τυνήσιου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης κατά την οποία περισσότεροι από 1.100 γερμανοί αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε 54 χώρους περιλαμβανομένων σπιτιών, επιχειρήσεων και τεμενών στη Φραγκφούρτη και σε άλλες πόλεις της Έσσης, του κρατιδίου αυτού της δυτικής Γερμανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=PBOkyECqC3Q

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Φραγκφούρτης ανακοίνωσε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε τις εφόδους στην Φραγκφούρτη, το Όφενμπαχ, το Ντάρμσταντ, το Λίμπεργκ και το Βισμπάντεν καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με 16 υπόπτους ηλικίας από 16 ως 46, περιλαμβανομένου του συλληφθέντος.

Τα σχέδια επίθεσης βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπήρχε σαφής στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Ο Πέτερ Μπόιτ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος: “Δεν ήταν αποτροπή για επικείμενη επίθεση –μάλλον οι δυνάμεις ασφαλείας της Έσσης επενέβησαν εγκαίρως για να προστατεύσουν τους πολίτες από την απειλή να πάθουν κακό”.

Ο Μπόιτ πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις εφόδους κατάφεραν να “διαλύσουν ένα εκτενές σαλαφιστικό δίκτυο”.

Ο σαλαφισμός είναι ένα υπερσυντηρητικό παρακλάδι του σουνιτικού ισλάμ.

Ο Μαξ Βάις, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας της Έσσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές πραγματοποιούσαν επί τέσσερις μήνες έρευνες πριν από τις σημερινές εφόδους με περίπου 150 αστυνομικούς να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση για την υπόθεση. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες γιατί οι έρευνες συνεχίζονται.

Χθες Τρίτη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες στο Βερολίνο, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και φέρεται ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter