Γερμανία: Την Κυριακή οι τελικές αποφάσεις για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στο Βερολίνο

Γερμανία: Την Κυριακή οι τελικές αποφάσεις για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στο Βερολίνο

Το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το αν η βάση στο τοπικό τμήμα του Σοσιαλδημοκρατικου κόμματος στο Βερολίνο επιθυμεί τη δημιουργία κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ή όχι. Η απερχόμενη δήμαρχος και κυβερνήτρια της τοπικής κυβέρνησης, Φραντσίσκα Γκίφαϊ, έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της συγκυβέρνησης. Αν γίνει αυτό, η Γκίφαϊ θα γίνει γερουσιαστής στην τοπική κυβέρνηση με σημαντικό χαρτοφυλάκιο, και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του συντηρητικού Κάι Βέγκνερ.

Εάν την Κυριακή προκύψει πλειοψηφία υπέρ της συγκυβέρνησης, θα έχει γίνει το αποφασιστικό βήμα προς μια μαύρο-κόκκινη κυβέρνηση (τα χρώματα των δύο μεγάλων κομμάτων). Ο συμπρόεδρος του SPD του Βερολίνου, Ραέντ Σαλέχ, έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα του θα συνάψει συμμαχία με το CDU ακόμη και αν το εγκρίνει μόνο το 51%. Αυτό δείχνει μια κάποια νευρικότητα μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Υπάρχει αντίσταση στη σχεδιαζόμενη συμμαχία σε αρκετούς περιφερειακούς συλλόγους, στην οργάνωση νεολαίας του SPD, Jusos, και σε συνδικάτα. Το αποτέλεσμα την Κυριακή κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο θα μπορούσε να είναι.

Η περίπτωση του «όχι»

Εάν η πλειοψηφία των μελών του SPD ψηφίσει όχι, οι πρόεδροι Φραντσίσκα Γκίφαϊ και Ραέντ Σαλέχ, που υποστηρίζουν τη συγκυβέρνηση, θα είναι δύσκολο να κρατήσουν τη θέση τους στο κόμμα. Άλλωστε, μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, το SPD στην πρωτεύουσα είχε επίσης την ευκαιρία να συνεχίσει τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό με την Αριστερά και τους Πράσινους. 

Η πρόεδρος της νεολαίας του SPD, Σινέμ Τασάν-Φούνκε επανέλαβε την κριτική της: «Μεγάλος συνασπισμός σημαίνει στασιμότητα, αλλά το Βερολίνο χρειάζεται πρόοδο», δήλωσε στο SPIEGEL. Μια συνεργασία με τους Πράσινους και την Αριστερά εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή στους υποστηρικτές του κόμματος, εκτιμά η Φούνκε.

Η πλευρά του CDU

Το CDU πρέπει επίσης να θέσει μια ενδεχόμενη συμφωνία συνασπισμού στη βάσανο της ψηφοφορίας στην κομματική βάση του Βερολίνου. Οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να αποφασίσουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα σε συνέδριο του κόμματος τη Δευτέρα. Η συγκατάθεσή τους θεωρείται από τα γερμανικά ΜΜΕ σχεδόν βέβαιη. Εάν συμφωνήσουν και τα δύο κόμματα, οι επικεφαλής του συνασπισμού θα υπογράψουν τη συμφωνία την Τετάρτη. Την επόμενη μέρα, ο κορυφαίος υποψήφιος του CDU Κάι Βέγκνερ πρόκειται να εκλεγεί νέος αρχηγός της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τη Φραντσίσκα Γκίφαϊ.

Το CDU κέρδισε ξεκάθαρα στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου με ποσοστό 28,2%. Το SPD κατέληξε στη δεύτερη θέση με 18,4% – μόλις 53 ψήφους μπροστά από τους Πράσινους. Στη συνέχεια, το CDU συνομίλησε και με τα δύο κόμματα, αλλά μετέπειτα αποφάσισε τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού με το SPD. Ένας συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του Αριστερού κόμματος κυβέρνησε την πρωτεύουσα την προηγούμενη πενταετία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter