Γιορτάζουν την Επανένωση

Γερμανία: Το φάντασμα των ναζί και η επανένωση «στα χαρτιά»

Οι Γερμανοί γιορτάζουν την τελευταία ημέρα του Oktoberfest - Μόναχο - Associated Press

Στη σκιά της εκλογικής επιτυχίας του AfD πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για την Επανένωση. Για «τείχη οργής πίσω από τα οποία υποδαυλίζεται η καχυποψία έναντι της δημοκρατίας» προειδοποιεί ο Γερμανός πρόεδρος.

Με το σύνθημα «Μαζί είμαστε η Γερμανία οι διοργανωτές έστησαν μια μεγάλη, διήμερη γιορτή, ανοιχτή σε όλους στο κέντρο της πόλης Μάιντς. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται στην πρωτεύουσα του δυτικογερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς, ο κόσμος συρρέει στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσει συναυλίες και να τραγουδήσει μαζί με καλλιτέχνες από την ανατολική και τη δυτική Γερμανία τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και στις «δύο Γερμανίες».

Το πρωί πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον καθεδρικό παρουσία του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Στην αίθουσα Rheinhalle ακολούθησε ομιλία του προέδρου, η οποία επικεντρώθηκε στην είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στην νέα ομοσπονδιακή βουλή, αλλά και την προσφυγική κρίση.

Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς, 28 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «νέα τείχη που στήνονται, λιγότερο εμφανή, χωρίς συρματοπλέγματα, τείχη αποξένωσης, απογοήτευσης και οργής. Πίσω από αυτά τα τείχη υποδαυλίζεται η καχυποψία απέναντι στη δημοκρατία και τους αντιπροσώπους της».

O Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ - Associated Press

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής προσφύγων, ενώ παράλληλα ζήτησε τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

«Ζητούμενο είναι» είπε ο Γερμανός πρόεδρος «να συντονίσουμε όσο είναι εφικτό τις διεθνείς προκλήσεις με τις δυνατότητες της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «η Γερμανία έχει σημειώσει σημαντική προόδο τις τελευταίες δεκαετίες: Από τον ναζισμό, τον πόλεμο και την καταστροφή της Ευρώπης, πέρασε στη διχοτόμηση της χώρας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και εξελίχθηκε σήμερα σε μια δημοκρατική και ισχυρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που η Επανένωση της Γερμανίας έγινε ειρηνικά. Και γι' αυτό το λόγο η Γερμανία έχει ευθύνη για την Ευρώπη, αλλά και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όσα συμβαίνουν διεθνώς»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ - Associated Press

Επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε: «Παρατηρώντας το παρελθόν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε πολλά στη διαδικασία της Επανένωσης και το γεγονός αυτό πρέπει να μας δώσει τη δύναμη που απαιτείται για να επιλύσουμε τα ζητήματα που απαιτείται για να επιλύσουμε τα ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά».

Γερμανία ενωμένη «στα χαρτιά»

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η Γερμανία παραμένει ενωμένη περισσότερο στα χαρτιά παρά στην πράξη, όπως δείχνει (και) μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο ένας στους δύο δηλώνει ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία μεγαλώνουν πλέον ως ένας λαός. Στην ίδια ερώτηση, σε αντίστοιχη έρευνα το 2011, είχε απαντήσει το ίδιο το 47%. Στα ανατολικά κρατίδια ο πληθυσμός φαίνεται πιο σκεπτικός σε ό,τι αφορά την ενότητα της χώρας, με 55%, έναντι 45% των κατοίκων των δυτικών κρατιδίων. Το 2011 πάντως το 67% των ανατολικογερμανών δήλωνε ότι η διαίρεση παρέμενε σημαντική.

Σημαντικές διαφορές απόψεων διαπιστώνονται και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Το 65% των νέων 14-21 ετών θεωρεί ότι μεγαλώνει ως ένας λαός. Αντίθετα, στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 40%.

Όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θα ήθελε να διερευνηθεί περισσότερο το καθεστώς της ΛΔΓ, ενώ το 37% δεν το θεωρεί πλέον απαραίτητο. Αντίστοιχα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών.

Μετά τους οικονομολόγους που ζητούν το ταχύτερο νέα κυβέρνηση, προειδοποιώντας για κινδύνους, η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων, εκτιμά ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα», ζητώντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Έκκληση για έναν όσο το δυνατόν ταχύτερο σχηματισμό κυβέρνησης απευθύνει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).

Σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής του DGB Ράινερ Χόφμαν τονίζει ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα. Οφείλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αναζητώντας κυβέρνηση - Εορτασμοί με ανησυχία για την εργασία

«Θα βρεθεί ένας δρόμος, διότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση» δηλώνει στην Bild o B. Σόιμπλε, εμφανίζεται αισιόδοξος για τον σχηματισμό κυβέρνησης και συστήνει «ψυχραιμία. Θα βρεθεί ένας δρόμος, διότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Καγκελαρίας και δεξί χέρι της Άνγκελα Μέρκελ Πέτερ Άλτμαϊερ δεν είχε αποκλείσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν το 2018.

Στο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν τόνισε: «Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν διασφαλίζει προοπτικές στους εργαζομένους, οι οποίοι, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με στασιμότητα ή ακόμα και οπισθοδρόμηση». Εξηγώντας ο Ράινερ Χόφμαν πρόσθεσε ότι στο προοίμιο των διαπραγματεύσεων «οι Φιλελεύθεροι ζητούν εξαιρέσεις στο θεσμικά κατοχυρωμένο ωρομίσθιο και αραιότερη καταγραφή των ωρών εργασίας. Το προεκλογικό σύνθημα της Α. Μέρκελ ότι «"ζούμε καλά στη Γερμανία" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο γερμανός συνδικαλιστής για να προσθέσει ότι «το διαδεδομένο κλίμα ανασφάλειας στη Γερμανία, οδήγησε, παρά την σταθερότητα της οικονομίας και της απασχόλησης, σε άνοδο των ψήφων διαμαρτυρίας και ενίσχυση του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία».

«Μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνουν την ασφάλεια συλλογικής σύμβασης»

«Ο πληθυσμός θέλει να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την δουλειά και με τα παιδιά του» δηλώνει ο Ρ. Χόφμαν

Από τη πλευρά του, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος της νέας γερμανικής Βουλής, δεν δείχνει να ανησυχεί ως προς την αντιμετώπιση των βουλευτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στο κοινοβούλιο: «Το φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος δικαίου είναι τόσο ισχυρό, που δεν κινδυνεύει από επιθέσεις. Θα αποτύχει όποιος το αποπειραθεί» υπογραμμίζει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών στη Bild.

Με αφορμή την εκλογική άνοδο του AfD ο επικεφαλής της DGB ζήτησε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις: «Ο πληθυσμός θέλει να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δουλειά και με τα παιδιά του. Όλο και περισσότεροι στη Γερμανία ανησυχούν, λόγω του αυξανόμενου αριθμού ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις συνεχείς μειώσεις στις νέες συντάξεις», τόνισε ο Ράινερ Χόφμαν και για να προσθέσει: «Ελπίζω η Α. Μέρκελ να διαθέτει τη διορατικότητα και να αναγνωρίσει ότι έχουμε να κάνουμε θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και με τη νέα κυβέρνηση Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων».

Ο Ράινερ Χόφμαν ζήτησε περισσότερες συμβάσεις εργασίας βάσει συλλογικών συμβάσεων και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, κυρίως στην ανατολική Γερμανία. Επικαλούμενος δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του DGB υπογράμμισε ότι «στις επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται σύμφωνα με συλλογικές συμβάσεις και διαθέτουν εκπροσώπηση, οι ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι σαφώς λιγότεροι. Δυστυχώς σήμερα μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνει την ασφάλεια μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και εδώ περιμένουμε αλλαγές από την νέα κυβέρνηση»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.