Γερμανία: Τo Συνέδριο του SPD επιβεβαίωσε την αριστερή στροφή του κόμματος

Γερμανία: Τo Συνέδριο του SPD επιβεβαίωσε την αριστερή στροφή του κόμματος

Με ποσοστό 89,2% και 75,9% αντίστοιχα εξελέγησαν στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και η Σάσκια Έσκεν, κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο πλαίσιο του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος.

Οι 600 σύνεδροι του SPD επιβεβαίωσαν έτσι την ψήφο της βάσης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα υπερψήφισε την υποψηφιότητα Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν έναντι αυτής του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και του μέλους του προεδρείου του κόμματος Κλάρα Γκάιβιτς.

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό (45%) που έλαβαν οι Σολτς και Γκάιβιτς στην εσωκομματική διαδικασία, τα ποσοστά που απέσπασε σήμερα η νέα ηγεσία θεωρούνται απολύτως ικανοποιητικά. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η πρώην αρχηγός του κόμματος Αντρέα Νάλες είχε εκλεγεί το 2018 με το 66,3% των ψήφων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται κατά τη συνέχεια των εργασιών του Συνεδρίου η συζήτηση επί σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή του SPD και αφορά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις, η πρόταση τελικά δεν προβλέπει έξοδο του κόμματος από τον «μεγάλο» συνασπισμό, αλλά έναν ενδιάμεσο απολογισμό του έργου του και σημεία τα οποία χρειάζονται ενδεχομένως αναθεώρηση.

Η πρώτη ένταση στην νέα ηγεσία αφορά πάντως τον αριθμό των αντιπροέδρων του κόμματος, οι οποίοι ως τώρα ήταν τρεις και αποφασίστηκε να αυξηθούν σε τέσσερις. Βασικός λόγος ήταν η προσπάθεια να αποτραπεί η αναμενόμενη μονομαχία των βασικών εκπροσώπων των δύο «στρατοπέδων» του SPD, του επικεφαλής της Νεολαίας και σταθερού επικριτή της συμμετοχής στην κυβέρνηση Κέβιν Κιούνερτ και του μετριοπαθούς και «ρεαλιστή» υπουργού Δικαιοσύνης Χουμπέρτους Χάιλ. Αντίθετη στην αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων ήταν η νέα συμπρόεδρος Σάσκια Έσκεν, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι περικοπές κόστους στο κόμμα να αφορούν όλους τους άλλους αλλά όχι την ηγεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter