Γερμανία: Τραπεζίτης που σχετίζεται με τον Σολτς κατηγορείται για απάτη 280 εκατ. ευρώ

Γερμανία: Τραπεζίτης που σχετίζεται με τον Σολτς κατηγορείται για απάτη 280 εκατ. ευρώ
AP Photo/Markus Schreiber

Ο συνιδιοκτήτης μιας από τις παλαιότερες και πιο διάσημες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη 280 εκατομμυρίων ευρώ για τον φερόμενο ρόλο του σε μια μακροχρόνια απάτη σχετικά με επιστροφή φόρου σε ανύπαρκτα μερίσματα.

Η δίκη του Κρίστιαν Ολεάριους στη Βόννη, του 81χρονου πρώην προέδρου της MM Warburg του Αμβούργου, σηματοδοτεί την κλιμάκωση του σκανδάλου «cum-ex», με τις σχέσεις του με τον Γερμανό καγκελάριο και πρώην δήμαρχο του Αμβούργου Όλαφ Σολτς να τίθενται υπό το μικροσκόπιο των εισαγγελέων. Τη Δευτέρα, μια ομάδα πέντε δικαστών στο περιφερειακό δικαστήριο της Βόννης άκουσε ότι από το 2006 ο Ολεάριους συνεργάστηκε με άλλους για να οργανώσει τέτοιες συναλλαγές μεταξύ 2007 και 2011 και ότι η τράπεζα έλαβε 280 εκατ. ευρώ σε παράνομες επιστροφές φόρου.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ολεάριους γνώριζε πλήρως ότι οι συναλλαγές cum-ex ήταν επικερδείς μόνο και μόνο λόγω της φορολογικής απάτης και ότι υπέγραφε τις δόλιες φορολογικές δηλώσεις της τράπεζας. Εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ο Ολεάριους μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 10 ετών.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι η τράπεζα δημιούργησε σκόπιμα επενδυτικά κεφάλαια για να εκμεταλλευτεί το ελάττωμα του φορολογικού κώδικα και ότι ο Ολεάριους παραπλάνησε τις φορολογικές αρχές κατά τη διάρκεια επιθεώρησης. Η εισαγγελία είπε επίσης ότι είχε ασκήσει πιέσεις στον Σολτς όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου και ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί πολλές φορές. Οι εισαγγελείς δεν έχουν απαγγείλει κανένα αδίκημα στον Σολτς.

Η πόλη του Αμβούργου ζήτησε εκ νέου τις επιστροφές φόρων μόνο αφού έλαβε εντολή να το πράξει από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σε μια σπάνια παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χρόνια αργότερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Συναντήσεις με τον Σολτς

Οι συναντήσεις μεταξύ Σολτς και Ολεάριους, οι οποίες αρχικά δεν αποκαλύφθηκαν από την τοπική κυβέρνηση του Αμβούργου και έγιναν γνωστές μόνο όταν τα ημερολόγια του τραπεζίτη διέρρευσαν στον Τύπο, έχουν δημιουργήσει πολιτικό σκάνδαλο σχετικά με το εάν ο τότε δήμαρχος είχε ρόλο στην αρχική απόφαση του Αμβούργου να παραιτηθεί από την αξίωση για επιστροφή των χρημάτων. Ο τωρινός καγκελάριος αρνείται οποιαδήποτε παράνομη παρέμβαση και έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες από τις συναντήσεις του με τον Ολεάριους.

Ο Ολεάριους παραιτήθηκε από την προεδρία της Warburg το 2020. Ένα χρόνο αργότερα, ο γιος του αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Μετά από πίεση από τον χρηματοοικονομικό επόπτη BaFin, ο Ολεάριους παρέδωσε επίσης τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με το μερίδιο 40% της τράπεζας σε έναν διαχειριστή.

Η Warburg ιδρύθηκε το 1798 και είναι μία από τις πιο εξέχουσες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας με 4 δισ. ευρώ υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία. Η τράπεζα είπε ότι είχε αποπληρώσει 247 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές, κυρίως από προσωπικά κεφάλαια του Ολεάριους, και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τη δίκη. Σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της, αναγνώρισε ότι «οι φορολογικές εκτιμήσεις των συναλλαγών cum-ex από τον όμιλο Warburg αποδείχθηκαν λανθασμένες».

Σύμφωνα με την τράπεζα, πραγματοποίησε κέρδη μετά τους φόρους 46 εκατ. ευρώ από συναλλαγές cum-ex. Προχωρά σε αναδιάρθρωση στον απόηχο του σκανδάλου και πέρυσι ανέφερε ζημία 34,6 εκατ. ευρώ μετά τη φορολογία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter