Γερμανία über alles

Γερμανία über alles

Για ακόμη μια φορά η Γερμανία δεν έκρυψε τις επιδιώξεις της σχετικά με την ηγεμόνευση της Ευρώπης. Την ώρα που η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός τσακίζουν την οικονομία της γηραιάς ηπείρου και την οδηγούν στην ύφεση η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει συσσωρεύσει από τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης για να στηρίξει για ακόμη μια φορά τις επιχειρήσεις της.

Να σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας, αποκομίζοντας από το 2010 έως το 2018 συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ετσι, χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν εταίρο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 200 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των επιχειρήσεών της. Το πακέτο αυτό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ερμηνεύτηκε σαν κρατική στήριξη της γερμανικής οικονομίας, ενέργεια που σαφώς αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους οποίους ειδικά η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά.

Η κρατική βοήθεια των 200 δισ. ευρώ προσφέρει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στις γερμανικές επιχειρήσεις απέναντι σε αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, οδηγώντας τις υπόλοιπες χώρες σε έναν αγώνα δανεισμού με τελικό αποτέλεσμα μια νέα κρίση χρέους.

Στα σχέδια αυτά της Γερμανίας η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ούτε καν για τους τύπους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις όμως και η οικονομία της χώρας με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη θα είναι αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο σοκ. Αλλά αυτό ουδόλως φαίνεται να απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους «σοφούς» του οικονομολόγους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter