Γερμανία: «Χαμηλές πτήσεις» για Σολτς και κυβερνητικό συνασπισμό – Τι έδειξε δημοσκόπηση της ZDF

Γερμανία: «Χαμηλές πτήσεις» για Σολτς και κυβερνητικό συνασπισμό – Τι έδειξε δημοσκόπηση της ZDF

Αν την επόμενη Κυριακή πραγματοποιούνταν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός «φανάρι» δεν θα είχε πλέον απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF.Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας της απομόνωσης των προσβεβλημένων με κορονοϊό ατόμων ενώ θεωρεί μεγάλο πρόβλημα τον πληθωρισμό.

Το πολιτικό πεδίο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το πολιτικό βαρόμετρο της ZDF που δημοσιεύτηκε αυτή την Παρασκευή δείχνει ότι εάν τα μέλη της Μπούντεσταγκ εκλέγονταν την ερχόμενη Κυριακή, ο συνασπισμός δεν θα είχε ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι φαίνεται να είναι πρώτοι, μένοντας σταθεροί στο 21% που έχουν πάρει σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Το SPD φτάνει στο 19%, ενώ το FDP μένει αμετάβλητο στο 5%.

Η ένωση των CDU και CSU έφτασε στο 28%, ποσοστό που μένει αμετάβλητο από προηγούμενες σφυγμομετρήσεις. Το ακροδεξιό AfD χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, κατεβαίνοντας στο 14%, ενώ το Die Linke αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 6%.

Υπέρ της απομόνωσης

Σύμφωνα με το βαρόμετρο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επικρίνει την κατάργηση της υποχρέωσης απομόνωσης σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια. Το 62% είναι υπέρ της απομόνωσης των ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορoνοϊό ενώ το 35% υποστηρίζει την κατάργηση του μέτρου. Πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια αποφάσισαν πρόσφατα να τερματίσουν την υποχρέωση απομόνωσης ατόμων με μολύνσεις από κορωνοϊό. Αυτό πυροδότησε σφοδρή κριτική, μεταξύ άλλων, και από τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Πληθωρισμός: Μεγάλο πρόβλημα για πολλούς

Η απότομη αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους περισσότερους ερωτηθέντες (55%). Για το 45%, αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις. Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, πάνω από τα δύο τρίτα (69%) περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι τους. Επίσης, το 30% λέει ότι δεν το κάνει τόσο πολύ ή καθόλου.

Να σημειωθεί ότι το τρέχον πολιτικό βαρόμετρο βασίστηκε σε μια πανεθνική έρευνα σε σχεδόν 1.300 ψηφοφόρους από την ερευνητική ομάδα της εταιρείας Mannheim Wahlen. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter