Γερμανία: «Χαράτσι» στο φυσικό αέριο εν μέσω υποσχέσεων Σολτς για στήριξη στους πολίτες

Γερμανία: «Χαράτσι» στο φυσικό αέριο εν μέσω υποσχέσεων Σολτς για στήριξη στους πολίτες

Eνώ ο επερχόμενος χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα ζοφερός-τόσο από κλιματολογικής όσο και από οικονομικής απόψεως- στη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως από την 1η Οκτωβρίου η κιλοβατώρα θα είναι αυξημένη κατά 2,419 σεντς για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», σε μια εξέλιξη που θεωρείται τροχιοδεικτική και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (άνευ ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι οι τιμές θα αυξηθούν, αλλά επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη.

Aξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, η εισφορά θα κοστίσει στις βιομηχανικές εταιρίες περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις χημικών και μετάλλου.

Πηγή: Euronews, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter