Γερμανία: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους – Ζητούν έρευνα για τη νεοναζιστική οργάνωση NSU

Γερμανία: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους – Ζητούν έρευνα για τη νεοναζιστική οργάνωση NSU

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τετάρτη σε πολλές πόλεις σε όλη τη Γερμανία ζητώντας να διεξαχθεί βαθύτερη έρευνα για τις δραστηριότητες του Εθνικού Σοσιαλιστικού Υπόγειου Ρεύματος (NSU) μετά την ολοκλήρωση της δίκης των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης που εξακολουθούν να είναι εν ζωή.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση αριστερών οργανώσεων, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν το σύνθημα: «Η NSU δεν ήταν τρεις».

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο, όπου διεξήχθη η δίκη με τέσσερις κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης και τη βασική ύποπτο, τη Μπεάτε Τσέπε, σε ισόβια.

Η Τσέπε μαζί με δύο άλλους συνεργούς, τον Ούβε Μούντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ –οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011—δημιούργησαν τη νεοναζιστική οργάνωση NSU και σκότωσαν οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.

Στο Βερολίνο διαδήλωσαν περίπου 1.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι στο Αμβούργο.

«Με κανένα τρόπο η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει», δήλωσε ο Ρόμπιν Σταϊνμπρίγκε που ανήκει σε μια οργάνωση από το Αμβούργο η οποία ζητεί να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην παρανομία μέχρι το 2011 οπότε τους εντόπισαν οι αρχές, έπειτα από μία δεκαετία που είχαν διαπράξει φόνους με ρατσιστικά κίνητρα, βομβιστικές επιθέσεις στις οποίος σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τα εγκλήματά τους.

Οι οικογένειες των θυμάτων και άλλοι έχουν κατηγορήσει την αστυνομία ότι υπήρξε αμελής και υπογραμμίζουν ότι η νεοναζιστική οργάνωση δεν θα είχε καταφέρει να συνεχίσει τη δράση της για τόσο μεγάλο διάσημα χωρίς βοήθεια. Εξάλλου υπάρχουν ερωτηματικά και για το έργο των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Από την πλευρά του ο ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ τόνισε χθες μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν είναι σε καμία περίπτωση το τελευταίο κεφάλαιο της πολύκροτης υπόθεσης.

Διευκρίνισε μάλιστα πως υπάρχουν κι άλλοι υποστηρικτές της οργάνωσης που πιθανόν έπαιξαν ρόλο στη σειρά φόνων που διέπραξε η NSU και πρέπει να βρεθούν.

«Θα εξετάσουμε όποια νέα στοιχεία ανακύψουν στην πορεία των ερευνών μας. Για αυτόν τον λόγο οι έρευνες δεν έκλεισαν» την Τετάρτη, εξήγησε ο Φρανκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter