Γερμανικές εκλογές: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν βγουν τα αποτελέσματα

Γερμανικές εκλογές: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν βγουν τα αποτελέσματα

Η Γερμανία ψηφίζει σε μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αναδείξει την πρώτη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας μετά από 16 χρόνια, αν υποτεθεί ότι οι δημοσκόποι είναι σωστοί, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε, καθώς τα αποτελέσματα έρχονται μετά τις 7 το απόγευμα:

1) Αντίο Μέρκελ – αλλά όχι ακόμα

Ό, τι κι αν συμβεί το βράδυ της Κυριακής, ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά πρόσωπα της Ευρώπης τα τελευταία 16 χρόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης. Αφού καθοδήγησε τη Γερμανία μέσα στη χρηματοπιστωτική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση, για να μην αναφέρουμε την ενεργειακή μετάβαση και πιο πρόσφατα την πανδημία του κορονοϊού, η ψύχραιμη πρώην χημικός είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, θα παραμείνει καγκελάριος έως ότου ορκιστεί νέα κυβέρνηση. Δεδομένου ότι ο σχηματισμός συνασπισμού αναμένεται να είναι ένα πολύ δύσκολο έργο μετά από αυτές τις εκλογές, αναμένεται να κυβερνήσει για πολλές ακόμη εβδομάδες, και ενδεχομένως ακόμη και μήνες

2) Καλωσήρθατε σοσιαλδημοκράτες;

Μια νίκη για τους Κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο καγκελάριό τους Όλαφ Σολτς δεν θα ήταν τόσο έκπληξη, καθώς πέρασαν τον τελευταίο μήνα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, αν και με μικρή διαφορά. Η επιτυχία της εκστρατείας τους – που επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον ίδιο τον Σολτς – θα σήμαινε ωστόσο μια εξαιρετική επιστροφή για ένα κόμμα που είχε πέσει σε νέα χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία ο ίδιος ο Σολτς υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών. Η βασική συζήτηση μεταξύ των σχολιαστών είναι εάν μια νίκη του SPD θα σημαίνει ότι ένας πολύ αριστερός συνασπισμός (SPD-Die Linke-Πράσινοι) θα οδηγήσει τη Γερμανία στη μετα-Μέρκελ εποχή.

3) Πράσινοι στην κυβέρνηση;

Για μια σύντομη περίοδο νωρίτερα φέτος, οι Πράσινοι ένιωσαν ότι η ώρα τους είχε έρθει πραγματικά όταν το κόμμα ξεπέρασε όλους τους αντιπάλους του. Αλλά αν οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν κάνει λάθος, το κόμμα τώρα αγωνίζεται κυρίως για την τρίτη θέση και μια θέση στο τραπέζι του συνασπισμού. Από τη φωτεινή πλευρά, η τρίτη θέση μπορεί να είναι ακόμα αρκετή για να εγκαταστήσει την υποψήφια για καγκελάριο, Ανναλένα Μπέρμποκ ή τον συνεπικεφαλής στο κόμμα Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια μεγάλη θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον, ένα αποτέλεσμα περίπου 16-17 τοις εκατό θα εξακολουθούσε να αποτελεί έναν αξιοσημείωτο διπλασιασμό των ποσοστών τους από τις τελευταίες εκλογές το 2017.

4) Η ακροδεξιά παραμένει ισχυρή;

Στις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκμεταλλεύτηκε ένα κύμα λαϊκής ανησυχίας για τη μετανάστευση για να μπει για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο, καθιστώντας το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή. Είναι κυρίως δημοφιλείς στις πρώην ανατολικογερμανικές περιοχές. Αλλά με τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16 να απομακρύνεται από τις αναμνήσεις των ανθρώπων, η πλατφόρμα κατά της μετανάστευσης είχε μικρότερη απήχηση φέτος. Η αφγανική κρίση και η ανησυχία για ένα νέο κύμα μεταναστών δεν μπόρεσε να επηρεάσει τις απόψεις των ψηφοφόρων. Η ψηφοφορία θα δείξει τι είδους πολιτική δύναμη θα είναι το AfD μακροπρόθεσμα.

5) Ελεύθεροι Δημοκράτες, το κλειδί στα γρανάζια;

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού, κανένα κόμμα δεν θα παρακολουθείται τόσο στενά ή τόσο καχύποπτα όσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: Πρώτον το φιλοεπιχειρηματικό, υπέρ του μικρού κράτους, FDP θα μπορούσε θεωρητικά να συνεργαστεί με έναν κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό συνασπισμό. Δεύτερον, το FDP ήταν συχνά στην κυβέρνηση στο παρελθόν, αλλά όχι υπό τον φιλόδοξο σημερινό ηγέτη Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ακούγεται ακόμα και για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Τρίτον, ο ίδιος ο Λίντνερ “τράβηξε την πρίζα” στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Πράσινους με δραματικό τρόπο πριν από τέσσερα χρόνια.

6) Η ψηφοφορία είναι απλώς η αρχή

Χρειάστηκαν πεντέμισι μήνες για να σχηματιστεί ο απερχόμενος κεντροαριστερός/κεντροδεξιός συνασπισμός μετά τις εκλογές του 2017, χρόνος-ρεκόρ μετά τον πόλεμο. Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του CDU και του φιλελεύθερου FDP κατέρρευσε, ανοίγοντας την πόρτα για έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Φέτος, οι Πράσινοι είναι επίσης πολύ αναμεμειγμένοι και ακόμη και το Die Linke θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Το AfD, ωστόσο, είναι απίθανο να λάβει πρόσκληση, καθώς όλα τα άλλα mainstream κόμματα έχουν ορκιστεί ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί τους. Συμπερασματικά: μην περιμένετε ότι η Γερμανία θα έχει νέα κυβέρνηση ή καγκελάριο τη Δευτέρα.

Πηγή: dpa

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter