Γερμανικές εκλογές: Εδραίωση του AfD στο πολιτικό σκηνικό

Γερμανικές εκλογές: Εδραίωση του AfD στο πολιτικό σκηνικό

Το ακροδεξιό, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να εδραιώνεται στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, λαμβάνοντας διψήφιο ποσοστό στις εκλογές (10,4%, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα). Η δύναμή του βρίσκεται σε πρώην ανατολικο-γερμανικές περιοχές. Κυριολεκτικά σάρωσε στην Σαξονία, αναδεικνυόμενο σε πρώτο κόμμα με ποσοστό που σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ξεπερνά το 30%. Σημαντική παρουσία στο γειτονικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου περίπου στις μισές περιφέρειες ήταν πρώτο κόμμα, ενώ στις υπόλοιπες δεύτερο, σε απόσταση αναπνοής από το SPD. Επιπλέον, έχει έρθει πρώτο σε μια εκλογική περιφέρεια στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Το AfD είναι το μοναδικό κόμμα που δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης αφού κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν επιθυμεί να συνάψει σχέσεις μαζί του. Αυτό εξυπηρετεί απόλυτα την αντι-καθεστωτική ατζέντα του, καθώς σε όλη την προεκλογική περίοδο καταφερόταν εναντίον του αυταρχικού κράτους που… κλειδώνει τους πολίτες στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Η πανδημία προσέφερε την ευκαιρία στο κόμμα να επανέλθει στην επικοινωνιακή επιφάνεια αφού το μεταναστευτικό πρόβλημα έχασε τα τελευταία δύο χρόνια τη βαρύτητά του στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Η δυσαρέσκεια από την διαχείριση της Μέρκελ στο πεδίο αυτό έδωσε την αρχική ώθηση για να βγει στο πολιτικό προσκήνιο στις εκλογές του 2017. Το AfD είναι υπέρμαχος της άρνησης στον εμβολιασμό, εξ ου και οι εκλεκτικές σχέσεις του με διάφορα ανορθολογικά κινήματα όπως αυτό των «Σκεπτόμενων εναλλακτικά» (Querdenker). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η δολοφονία ενός υπάλληλου  πρατηρίου καυσίμων από έναν αρνητή εμβολιασμού και μασκών, προσκείμενου στο AfD, επειδή του ζητήθηκε να φορέσει μάσκα.

Ακόμα όμως και πριν από την δολοφονία, η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε στο μικροσκόπιό της την δράση του κόμματος. Από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) παρακολουθεί τις επικοινωνίες του κόμματος. Το BfV αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Παρόλα αυτά, ο ένας εκ των επικεφαλής του AfD, Τίνο Χρούπαλα, έκανε λόγο για σκανδαλώδη διαρροή που σκοπό έχει να βλάψει εκλογικά το κόμμα.

 

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter