Γερμανικές εκλογές – Μαξίμου: Δεν αλλάζει τίποτε στον σχεδιασμό μας

Γερμανικές εκλογές – Μαξίμου: Δεν αλλάζει τίποτε στον σχεδιασμό μας

Τα επόμενα βήματα προβλέπονται λεπτομερώς στη συμφωνία του Μαΐου του 2016

«Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αλλά δεν αλλάζει κάτι στον κυβερνητικό σχεδιασμό». Αυτόν είναι το πρώτο σχόλιο από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος για το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών.

«Άλλωστε», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος «τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά στο ελληνικό θέμα περιγράφονται από τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Πράγμα που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καλός εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τους πρώτους μήνες του 2018 και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τόσο η ανακοίνωση – παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος όσο και το έγκυρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα βοηθήσουν ώστε η χώρα να βγει στις αγορές στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αν υπάρχει κάποιος προβληματισμός στο Μαξίμου, όσον αφορά στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αυτός είναι η καθυστέρηση στον σχηματισμό Κυβέρνησης στην Γερμανία να προκαλέσει καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης αν και κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο αφενός διότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να κλείσει τα προαπαιτούμενα αφετέρου στο τιμόνι της Γερμανίας παραμένει μέχρι νεοτέρας ως υπηρεσιακή η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο βασικός προβληματισμός στο Μαξίμου αφορά στο προσφυγικό και στο κάτι παραπάνω από πιθανό ενδεχόμενο η καγκελάριος Μέρκελ να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Για πολλά κυβερνητικά στελέχη η δύσκολα βραδιά για τους Γερμανούς σοσιαλιστές (SPD) εκλαμβάνεται και ως ένα μήνυμα για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας προοδευτικής πλειοψηφίας – συμμαχίας στην Ευρώπη που θα σταθεί απέναντι στη λαϊκή δεξιά και τους νεοφιλελεύθερους και στη λιτότητα. Κάτι που όπως λένε επεδίωξε και επιδιώκει εδώ και καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος όχι μόνο διατηρεί άριστη σχέση με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αλλά συμμετέχει και ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.     

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter