Γερμανικές εκλογές: Ψήφισε η Μπέρμποκ, προβλήματα σε εκλογικά τμήματα

Γερμανικές εκλογές: Ψήφισε η Μπέρμποκ, προβλήματα σε εκλογικά τμήματα

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων κατέθεσε την ψήφο της στο Πότσνταμ, όπου συμμετέχει επίσης ως άμεση υποψήφια – όπως και ο Όλαφ Σολτς. Η Μπερμποκ ξεκίνησε τον αγώνα με πολύ καλά ποσοστά δημοσκοπήσεων, αλλά οι Πράσινοι έχασαν όλο το μομέντουμ της υποψηφιότητας της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ το SPD κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις και την αρχική παγωμάρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή των Πρασίνων στην κυβέρνηση εξακολουθεί να φαίνεται πιθανή, αφού το κόμμα παίζει ρόλο ως εταίρος σχεδόν σε κάθε πιθανό συνασπισμό για τον οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος.

Προβλήματα σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Βερολίνου

Λόγω μπερδεμένων ψηφοδελτίων, υπάρχουν καθυστερήσεις και άκυρες ψήφοι σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Βερολίνου. Στην πρωτεύουσα, δεν εκλέγεται μόνο η Bundestag, αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων της πόλης-κρατιδίου και δώδεκα περιφερειακά κοινοβούλια. Γίνεται επίσης ψηφοφορία για την απαλλοτρίωση μεγάλων οικιστικών μπλοκ.

Μέχρι να παραδοθούν τα σωστά ψηφοδέλτια, τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν προσωρινά. Ακόμα και μετά από αυτό υπάρχει καθυστέρηση. Επιπλέον, ορισμένες ψήφοι σε ελαττωματικά ψηφοδέλτια κηρύχθηκαν άκυρες.

Μεγαλύτερη από το 2017 η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Η ψήφος πάντως του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο κ. Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο ‘Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter