Το «σπασμένα» τα πληρώνουν οι Έλληνες

Γερμανικός Τύπος προς Σόιμπλε: Παραιτηθείτε!

Πολλαπλά πυρά δέχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εδώ και δύο 24ωρα από τον γερμανικό Τύπο λόγω της εμμονής του απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στο ΔΝΤ όσον αφορά τη συμφωνία με την οποία η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πάρει μια ανάσα για να ασχοληθεί με τα ποικίλα σοβαρά δομικά και όχι μόνον προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Του χρεώνουν την απομόνωση της Γερμανίας, την θυσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βωμό του κομματικού συμφέροντος λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών και τον καλούν ούτε λίγο ούτε πολύ, είτε να βάλει νερό στο κρασί του είτε να αφήσει τη θέση του…

Οι βολές κατά Σόιμπλε έρχονται πανταχόθεν, της Κομισιόν συμπεριλαμβανομένης με τις φωνές του Νότου αλλά και της Γαλλίας να υψώνονται εναντίον του αλλά και εκείνων των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Είναι γνωστή εξάλλου η κόντρα ανάμεσα στο χριστιανοδημοκρατικό υπουργείο Οικονομικών (CDU) του Σόιμπλε και στο Σοσιαλδημοκρατικό υπουργείο Εξωτερικών(SPD) του Γκάμπριελ.

Ο ελληνικός λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα του Σόιμπλε

«Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα – "Όχι" Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής», είναι ο εύγλωττος τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ένα δημοσίευμα που έρχεται να προστεθεί στην ομοβροντία δηλώσεων και δημοσιευμάτων κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη στάση που κράτησε στο Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία αποδίδεται το σύνολο της ευθύνης για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα - "Όχι" Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης. (..) Σε περίπτωση που ο Β. Σόιμπλε υποχωρούσε γρήγορα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ισχυρίζονταν ότι επιτέλους ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. (…) Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), το οποία θα μπορούσε να μιλήσει για "μαλακή γραμμή" Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο».

Και προσθέτει η εφημερίδα: «Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».

Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί

Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ), σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας».

«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο ,κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σοίμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Και προσθέτει:

«Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

Υπέρ του κουρέματος οι μισοί Γερμανοί

«Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ωστόσο, κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» είχε γράψει την Τρίτη στην ιστοσελίδα της η Die Welt, σε άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους» στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επίμονη και πάγια θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Σε νέο της άρθρο μάλιστα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα παρουσιάζει έρευνα όπου οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ του κουρέματος του Ελληνικού χρέους με εξαίρεση του Χριστιανοδημοκράτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπου υπερτερούν οι "αρνητές" του κουρέματος!

Συγκεκριμένα:

Το 45,6% των πολιτών στην Γερμανία τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ το 47,2% κατά του κουρέματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Die Welt".

Yπέρ του κουρέματος τάσσεται το 80,3% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το 76,6% των Πρασίνων (Die Gruenen) και το 75,6% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) τάσσονται κατά του κουρέματος σε ποσοστό 64%, ενώ κατά τάσσεται και το 57,4% των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας(FDP). To μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό καταγράφεται πάντως στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD).

Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές

«Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας» είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας για οικονομικά θέματα σε συνέντευξή του στην "Passauer Neue Presse" της Τετάρτης και τον κατηγόρησε ότι είναι "ανειλικρινής" .

Η Γενική Γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα: «Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».

Ο Άντιον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «με την πείσμονα άρνησή του να γίνει ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα»

Αιχμές από την Κομισιόν

Σαφές είναι την ίδια στιγμή το μήνυμα της Κομισιόν προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος. Στην ερώτηση που αφορούσε τις αιτίες της αποτυχίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέθεσε όσα την προηγούμενη μέρα είχαν υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «οι Έλληνες έκαναν ό,τι έπρεπε προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και είναι η ώρα οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, κάλεσε «όλες τις πλευρές να τιμήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων» και να συνεργαστούν για μια συνολική συμφωνία «το συντομότερο δυνατό» ενώ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ευωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το «καρφί» της Κομισιόν στρέφεται κυρίως κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των απαιτήσεων για μεγαλύτερη σαφήνεια, στις οποίες επέμεινε και χθες το βράδυ. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός πως στους «αποδέκτες» του μηνύματος βρίσκεται και το Βερολίνο, καθώς ο Σόιμπλε υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Βολές και από τον Τόμσεν

Δεν ξέφυγε από τα παραπάνω πλαίσια και ο Πολ Τόμσεν. Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα που υιοθέτησαν οι Έλληνες είναι πολύ δυνατό και πρόκειται για το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα».

Συμπλήρωσε λέγοντας πως «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενος ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει πως για να προχωρήσει συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. «Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία» είπε, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση. «Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM, κατέληξε ο Πολ Τόμσεν.

Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών προκάλεσε η στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Πρόβλημα για την Ευρώπη

«Πρόβλημα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, και με αφορμή τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ο κ. Πιτέλα τονίζει ότι «Με την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πρόοδο για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε συνεχίζει να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη».

«Οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά Σόιμπλε, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν: «Δικαιολογίες, καθυστερήσεις, η συμπεριφορά του Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα είναι οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» ανέφερε σε δική του ανάρτηση στο τουίτερ.

Την απορία της για το πώς μπορεί κάποιος να αρνηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, εξέφρασε η ευρωβουλευτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Περβάνς Μπερές. Στην ανάρτησή της στο τουίτερ, η κα Μπερές ανέφερε: «Μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την Ελλάδα, πως μπορεί να υπάρχει ακόμα άρνηση σε ελάφρυνση του χρέους; Το ευρωπαϊκό συμφέρον πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωομάδα».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.