Γερμανοί φιλόζωοι, οικογενειάρχες και πειρατές βάζουν πλώρη για την Ευρωβουλή

Γερμανοί φιλόζωοι, οικογενειάρχες και πειρατές βάζουν πλώρη για την Ευρωβουλή

Υπέρμαχοι των οικογενειακών αξιών, οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με κάθε κόστος, φιλόζωοι, αλλά και οπαδοί της σάτιρας που ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα, είναι πιθανόν να διασφαλίσουν την είσοδό τους στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Τόμας Βίντερ, ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο Βερολίνο, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι επτά μικρά κόμματα μπορεί να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Μάλιστα η ατζέντα ορισμένων από αυτά είναι ιδιαίτερη και συχνά «απέναντι» στην ατζέντα των μεγαλύτερβν κομμάτων.

Οι επτά Γερμανοί «μικροί» που διεκδικούν θέση στο σώμα των 96 ευρωβουλευτών της μεγαλύτερης χώρας της γηραιάς ηπείρου, είναι οι εξής :

= «Κόμμα της οικογένειας» (Familien Partei). Ιδρύθηκε το 1981 από συντηρητικούς που βλέπουν την οικογένεια εξιδανικευμένα, ως πυρήνα πολιτικής δράσης. Το 2014 είχαν εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Αρνε Γκέρικε, ο οποίος μετά από 15 μήνες ανεξαρτητοποιήθηκε και μετά εντάχθηκε στην ομάδα των Ευρωπαίων Σντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (European Conservatives and Reformists), όπου τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και το (ακρο)δεξιό κυβερνητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας. Εντυπωσιακή είναι η πρότασή τους να ψηφίζουν και τα παιδιά με εκπροσώπους τους, τους γονείς και κηδεμόνες.

= «Το κόμμα (Die Partei). Η πολιτική σάτιρα κατεβαίνει στην πολιτική. Ιδρύθηκε το 2004 με πυρήνα τους συντάκτες του σατιρικού περιοδικού Titanic που καλλιεργεί ένα αναρχίζον και ανατρεπτικό χιούμορ στο πνεύμα του Μάη του ’68. Το Κόμμα (ο τίτλος παραπέμπει και στην μονοκομματική Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και το εκεί ΚΚ) εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή το 2014, τον Μάρτιν Ζόνεμπορν. Μεταξύ σοβαρού και αστείου το Κόμμα έχει προτείνει «την απαγωγή και τον ευνουχισμό του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Τα αρχικά του PARTEI σημαίνουν: «Κόμμα εργασίας, νομιμότητας, προστασίας των ζώων, προώθησης της ελίτ και ριζοσπαστικής δημοκρατικής πρωτοβουλίας» («Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative»)

= «Κόμμα πειρατών» (Piraten Partei). Oνειρεύονται ένα διαδίκτυο ελεύθερο για όλους, χωρίς καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς λογοκρισία και με «ψηφιακή δημοκρατία», δηλαδή εκλογές, δημοψηφίσματα και αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

= «Κόμμα προστασίας των ζώων» (MUT). Οι άνθρωποι, τα ζώα και η φύση αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα που πρέπει να προστατευθεί, σύμφωνα με τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος προστασίας των ζώων, οι οποίοι συχνά διαδηλώνουν σε μικρές ομάδες μαζί με τα σκυλιά τους. Ιδρύθηκε το 1993 και έχει αδελφά κόμματα σε χώρες με ισχυρή ζωοφιλία όπως το Ηνωμένο βασίλειο και η Γαλλία.

= «Volt Europa». Με παραρτήματα σε τρεις χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) το Volt Europa, που συχνά αναφέρεται στον δημόσιο λόγο ως «Volt», είναι ο νεοσσός της γερμανικής πολιτικής ζωής. Ιδρύθηκε μόλις το 2017 από Γερμανούς φιλοευρωπαίους φεντεραλιστές, οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν από το Brexit και την προοπτική διάλυσης, όπως λένε, της ΕΕ. Η προσέγγισή τους είναι συντηρητική και πανευρωπαίκή, με σημείο αναφοράς τους «πατέρες της Ευρώπης» όπως ο Ζαν Μονέ και ο Ρομπέρ Σουμάν.

= «ÖVP». Μικρό δεξιό κόμμα που έχει ως σημείο αναφοράς το Λαΐκό Κόμμα του 33χρονου καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

= «Ελεύθεροι ψηφοφόροι» (Freie Wähler). Λίστα ανοικτή σε πολίτες και συλλογικότητες, ένα «όχημα» για να συμμετέχουν σε κάθε είδους εκλογές (τοπικές, αυτοδιοικητικές, ομοσπονδιακές και ευρωεκλογές) χωρίς να μοιράζονται την ίδια ατζέντα ή, πολύ περισσότερο, την ίδια ιδεολογία. Τυπικά οι «Ελεύθεροι ψηφοφόροι» έχουν τη μορφή κόμματος, προκειμένου να εκμεταλλεύονται οι συμμετέχοντες τη νομοθεσία και να έχουν ισχυρή παρουσία και προβολή. Το 2014 εξέλεξαν μία ευρωβουλευτή, την Ούλρικε Μίλερ, η οποία εντάχθηκε στην φιλοευρωπαϊκή «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ALDE).   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter