Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Γερμανοί οικονομολόγοι στηρίζουν Σόιμπλε και χτυπούν Ντράγκι

«Αναμενόμενη» στήριξη βρήκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου, Κλέμενς Φουστ ο οποίος επιτίθεται στον Κεντρικό Ευρωπαίο τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.

H μη αναμενόμενη στη Γερμανία «πολύ μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα μήνυμα για την εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», είπε ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ).

«Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού συνολικά για την Ευρωζώνη, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει τον Μάρτιο του 2017 να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, διότι δεν θα υφίσταται πλέον καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση των αγορών τους», προσέθεσε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Από τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο να συνεχίσει την αγορά με χρήμα, προβαίνοντας σε μηνιαίες αγορές ομολόγων (ύψους σήμερα 80 δισ. ευρώ) και τον Απρίλιο του 2017 με αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ. Στόχος της ΕΚΤ είναι να σπρώξει τον πληθωρισμό προς το 2%.

Ο αριθμός όμως των επικριτών αυτής της πολιτικής αυξάνεται κατά την FAZ, η οποία αναφέρει και αντίστοιχη άποψη του Στέφαν Κόοτς. Ο επικεφαλής του "Κέντρου Προγνώσεων" του "Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας" (IfW) του Κιέλου, ζητά και αυτός από την ΕΚΤ την «εγκατάλειψη της ακραίας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», διότι «κανείς δεν βλέπει καμιά αναγκαιότητά της», όπως είπε στην FAZ. Αντίθετα, «οι κίνδυνοι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έχουν αυξηθεί, αλλά η ΕΚΤ έχει παγιδευτεί από μόνη της, διότι πολλές υπερχρεωμένες χώρες εξαρτώνται από το φτηνό χρήμα και πολλές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα σε περίπτωση αλλαγής των επιτοκίων» προσέθεσε στην ίδια εφημερίδα.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.