Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Στην πιο δύσκολη κατάσταση μετά τον Β' ΠΠ η οικονομία της χώρας»

Ο Πίτερ Αλτμάιερ.

Στην πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται η Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τόνισε ωστόσο ότι η βάση της γερμανικής οικονομίας είναι υγιής και «δεν προσφέρεται για ξεπούλημα».

«Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε την επόμενη χρονιά να επιστρέψει σε αξιοσημείωτη ανάπτυξη ύψους 5%», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εμπορικών και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας και ξεκαθάρισε ότι θα αποτραπεί ενδεχόμενο «ξεπούλημα» γερμανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για αυτόν τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη μια απόφαση για επιπλέον βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

Πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι οι γερμανικές εταιρίες, λόγω των ζημιών τους και των προβλημάτων ρευστότητας θα μπορούσαν να τεθούν στο στόχαστρο ξένων ομίλων, σημείωσε σχετικά. Το ΔΝΤ συμφωνεί πάντως ότι «η γερμανική οικονομία στη βάση της παραμένει υγιής και ανταγωνιστική», διευκρίνισε. «Η υγεία του πληθυσμού έχει περισσότερο από ποτέ προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει κανείς να τη συνδέσει με την προοπτική ότι η οικονομική καθημερινότητα μπορεί βήμα - βήμα να επιστρέψει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι τα όποια προβλήματα ή αδυναμίες διαπιστωθούν στην διαδικασία παροχής της βοήθειας προς τις γερμανικές επιχειρήσεις θα αποκατασταθούν έγκαιρα.

Στόχος, τόνισε, είναι να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απολύσεις εργαζόμενων και χρεοκοπίες επιχειρήσεων. Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει την οικονομία πιο σοβαρά από ο,τιδήποτε άλλο «στην μεταπολεμική περίοδο» και «σε αυτό που είδαμε κατά την διάρκεια της τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης», πρόσθεσε ο ίδιος. Σε ξεχωριστές συζητήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση με τους κλάδους του τουρισμού και των αερομεταφορών, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα.

«Για τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό απουσιάζει η προοπτική.  Χρειάζεται μια ρεαλιστική πολιτική στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των συνθηκών», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.