Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει ορατά και θεσμικά – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκλητικά και αντιθεσμικά

Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει ορατά και θεσμικά – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκλητικά και αντιθεσμικά

«Σε μία απροκάλυπτη παρέμβαση του κ. Ντογιάκου, ως μη όφειλε, ως μη έχων αρμοδιότητα-δεν ιδιωτικοποιείται η εισαγγελική λειτουργία στην Ελλάδα πιστεύω- απαντά στην Cosmote η οποία απευθύνει το ερώτημα. Η ΑΔΑΕ είναι μία συνταγματική ανεξάρτητη αρχή. Ο ρόλος της ξεκινά και τελειώνει με τις αρμοδιότητες που περιγράφει το Σύνταγμα της χώρας και βεβαίως το Σύνταγμα υπάρχει εκεί ώστε η νομοθεσία να προσαρμόζεται με αυτό και όχι να ερμηνεύουμε κάθε φορά το σύνταγμα με το νόμο που βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη από το βήμα της ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης.

Δείτε επίσης: 16 κορυφαίοι συνταγματολόγοι εναντίον Ντογιάκου: «Εκφράζουμε τη ζωηρή ανησυχία μας για τη γνωμοδότηση περί ΑΔΑΕ»

«Ο ίδιος κ. Ντογιάκος παραβίασε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο ίδιος παραβίασε την διάκριση των εξουσιών, πράγμα ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε πόσο μάλλον για ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Επιπροσθέτως ας μην υποτιμάμε το γεγονός ότι ο κ. Ράμμος, ο οποίος διετέλεσε επίσης ανώτατος δικαστικός λειτουργός, εξέφρασε άποψη για το θέμα των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Ντογιάκος δεν μπορεί να πει στην ανεξάρτητη αρχή, σταματήστε τον έλεγχο. Η ΑΔΑΕ ακόμη και μετά το νόμο που άλλαξε η Νέα Δημοκρατία έχει αρμοδιότητες που εκπορεύονται εκ του Συντάγματος», υπογράμμισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «Εμείς κάνουμε θεσμικές παρεμβάσεις και ορατές. Ο κ. Τσίπρας ορατά και με σεβασμό στο θεσμικό του ρόλο πήγε στον κ. Ντογιάκο, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρίνεται. Ανάλογα ορατά και με σεβασμό επισκέφθηκε τον κ. Ράμμο ώστε να θέσει τα ζητήματα που όφειλε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πράξει ό,τι επιβάλλει η θεσμική τάξη και το κράτος δικαίου στη χώρα. Αντιθεσμικά δεν θα κινηθούμε ποτέ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπήσουμε στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε άλλη κανονική χώρα θα είχε παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ πάνω του σε λίγες μέρες το πολύ. Θα είχε παραιτηθεί διότι φέρει την πολιτική ευθύνη. Επέλεξε ο ίδιος την αρμοδιότητα της ΕΥΠ να την μεταφέρει από την πρώτη μέρα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον εαυτό του, όπως και της ΕΡΤ, του ΑΠΕ κτλ. «Η αποχώρηση Δημητριάδη προφανώς δεν αρκεί», απάντησε η Ό. Γεροβασίλη στην ερώτηση του δημοσιογράφου «διότι ποιος έχει την πολιτική ευθύνη; Ο εκτελών εντολές ή αυτός ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό»;

«Να φροντίσει η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται θεσμικά, να μην κάνει παρεμβάσεις και σκάνδαλο συγκάλυψης πάνω στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Από το «όλα στο φως» τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, νομικές παρεμβάσεις, επίκληση απορρήτου στις εξεταστικές επιτροπές κτλ προκειμένου να υπάρξει σιωπή και συγκάλυψη» Κλείνοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει τη δουλειά της και θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της όπως απορρέουν από το Σύνταγμα. «Αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμώ ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ούτως ώστε να μην παραδώσουμε στις επόμενες γενιές λιγότερη δημοκρατία επειδή ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία του», είπε επίσης.

«Έχω δεχτεί πόλεμο λάσπης»

Στο μεταξύ, με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρόσωπο της κ. Γεροβασίλη για το ασυμβίβαστο του βουλευτικού της αξιώματος με την επαγγελματική της δραστηριότητα κατά το παρελθόν σε μία προσπάθεια συμψηφισμού που κάνει η κυβέρνηση, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε: «Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να υπενθυμίσω ξανά ένα ήδη απαντημένο ζήτημα. Έχω δεχθεί πόλεμο λάσπης το 16 και 17 για την περίοδο της πρώτης εκλογής μου (2012-2015) για το δήθεν ασυμβίβαστο με τη βουλευτική μου ιδιότητα επειδή ως ιατρός λειτουργούσα ιατρείο που εξυπηρετούσε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επειδή όμως ούτε αδιάβαστη είμαι, ούτε υπήρξα ανεύθυνη αναφορικά με το τι αποτελούσε ασυμβίβαστο με την βουλευτική μου ιδιότητα όταν πρωτοεξελέγην, διέθετα ήδη τρεις γνωμοδοτήσεις: της νομικής υπηρεσίας του Π.Ι.Σ., του κ. Φλογαΐτη και του κ. Καϊδατζή. Αυτές οι γνωμοδοτήσεις έχουν κατατεθεί και στα πρακτικά της βουλής σε επίκαιρη ερώτηση που έγινε στο παρελθόν. Υπάρχει δε και δικαστική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού δικαστηρίου (κατόπιν προσφυγής βουλευτή της ΝΔ κατά άλλου βουλευτή της ΝΔ) η οποία λέει σαφώς ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ο ιατρός βλέπει τον ασφαλισμένο και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τον ασφαλισμένο. Με την ευκαιρία αυτή επειδή έχει κατηγορηθεί και ο κ. Φλαμπουράρης, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση και εφόσον επρόκειτο να υπάρξει ασυμβίβαστο επειδή είχε στο όνομά του τεχνική εταιρεία, φρόντισε ο ίδιος να προβεί σε άμεση μεταβίβαση ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter