Γι ακόμη 100 εκατ. δόσεις παρακαλάει τώρα η ΕΕ τις Pfizer/BioNTech

Γι ακόμη 100 εκατ. δόσεις παρακαλάει τώρα η ΕΕ τις Pfizer/BioNTech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αγοράσει τώρα έως και 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech αφού απέρριψε μια ευκαιρία τον Ιούλιο για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και ένα εσωτερικό έγγραφο.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, το σχέδιο έρχεται αφότου ορισμένοι από τους υποψήφιους εμβολίων με εντολή της ΕΕ αντιμετώπισαν απροσδόκητες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές, αναγκάζοντας το μπλοκ και άλλα έθνη να βασίζονται τώρα σε λιγότερους κατασκευαστές από ό, τι είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το πρώτο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Δύσης, κυκλοφορεί ήδη σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη, να ασκήσει την οψιόν της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

Οι επιπλέον δόσεις θα παρασχεθούν στην ίδια τιμή, αλλά με το χρονοδιάγραμμα να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι μπορούν να παράγουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, αλλά προσπαθούν να επεκτείνουν την παραγωγή τους καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση.

Οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν ακόμα φθάσουν οι πρώτες παρτίδες, αποτυπώνουν τις πιέσεις που υφίσταται η ΕΕ για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 470.000 Ευρωπαίους και που ‘ανεβάζει’ ταχύτητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο χαλαρή στάση των διαπραγματευτών της ΕΕ το καλοκαίρι, όταν φάνηκε να περιορίζεται η πανδημία και το ευρωπαϊκό μπλοκ κατέληγε σε συμφωνίες προμηθειών με πολλές εταιρίες εμβολίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter