Για δολοφονικούς καύσωνες προειδοποιούν ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός

Για δολοφονικούς καύσωνες προειδοποιούν ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ολόκληρες περιοχές της Γης να γίνουν μη κατοικήσιμες λόγω των κυμάτων καύσωνα που θα γίνονται ολοένα πιο συχνά και πιο έντονα, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός.

Αναμένοντας την έναρξη της COP27, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) υπενθύμισαν σε κοινή έκθεσή τους ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τα επερχόμενα κύματα καύσωνα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος αριθμός νεκρών.

Οι οργανώσεις υπογράμμισαν, ότι αν οι καύσωνες ξεπεράσουν κάποια σωματικά όρια, δηλαδή της ακραίας ζέστης και υγρασίας, θα τίθεται σοβαρό ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης και πλέον οι κοινωνίες δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτό πρόκειται αν συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες και θα πλήξει κυρίως περιοχές όπως τη νότια και νοτιοδυτική Ασία και το Σαχέλ, δηλαδή τη ζώνη που ενώνει τη βόρεια με την κεντρική Αφρική και βιώνει όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το αποτέλεσμα των κυμάτων καύσωνα θα είναι «δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, μετακινήσεις πληθυσμών και επιδείνωση των ανισοτήτων», προειδοποίησαν οι οργανισμοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι καύσωνες αποτελούν τους πιο θανατηφόρους μετεωρολογικούς κινδύνους. Σκοτώνουν ήδη χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και θα γίνουν ακόμη πιο θανατηφόροι καθώς επιτείνεται η κλιματική αλλαγή, σημειώνει στην έκθεση ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) και ο Τζέιγκαν Τσαπαγκέιν γενικός γραμματέας της IFRC.

Τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για κάποιες από τις πιο φονικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως ο καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, και το κύμα καύσωνα στη Ρωσία το 2010 που περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα ποσοστά θνησιμότητας προβλέπεται να αυξηθούν τόσο λόγω της ακραίας ζέστης «που ως το τέλος του αιώνα θα μπορούν να συγκριθούν με το σύνολο των καρκίνων». Επιπλέον, αριθμός των φτωχών που θα ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης σε αστικές περιοχές θα αυξηθεί κατά 700% ως το 2050. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα παρατηρηθούν στη δυτική Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Φέτος ολόκληρες περιοχές ή χώρες στη Βόρεια Αφρική, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή πνίγονταν από τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, όπως και η Κίνα και οι δυτικές ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η ακραία ζέστη αποτελεί έναν «σιωπηλό δολοφόνο», οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν, αναχαιτίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες ανθρωπιστικές ανάγκες, σύμφωνα με την έκθεση.

Για να να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνουν άμεσα επενδύσεις και να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη προσαρμογή των πιο ευάλωτων πληθυσμών, αναφέρουν οι δύο οργανώσεις. Συγκεκριμένα τονίζουν, ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει ότι η προσαρμογή στην ακραία ζέστη έχει όρια και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν «με επιθετικό τρόπο».

Διαφορετικά, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «επίπεδα ακραίας ζέστης που δεν είχε φανταστεί μέχρι στιγμής», προειδοποιούν.

Διαβάστε επίσης

Προειδοποιήσεις από Γκουτέρες για την κλιματική αλλαγή: Να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις «απώλειες και τις ζημιές»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter