Για εκατό νεκρούς κατηγορούν την αστυνομία στην Κένυα

Για εκατό νεκρούς κατηγορούν την αστυνομία στην Κένυα

Η επανεκλογή του Ουχούρου Κενιάτα σημαδεύτηκε από πυροβολισμούς με πραγματικά πυρά

Η αντιπολίτευση στην Κένια κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας ότι σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κατά την καταστολή των ταραχών που ξέσπασαν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Το κόμμα δεν προσέφερε οποιαδήποτε απόδειξη των λεγομένων του. Το πρακτορείο Ρόιτερς από την πλευρά του επιβεβαίωσε το θάνατο 11 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, επικαλούμενο αξιωματούχους και έναν αυτόπτη μάρτυρα. Τον ίδιο απολογισμό αναφέρει και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι σοροί εννέα νεαρών ανδρών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη συνοικία Ματάρε του Ναϊρόμπι μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο στον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος είπε πως οι άνδρες σκοτώθηκαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης κατά της λαφυραγώγησης. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένα νεαρό κορίτσι στη Ματάρε σκοτώθηκε από την αστυνομία που εξαπέλυσε «σποραδικά πυρά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. 

Δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στο Κισούμου (δυτικά), επίκεντρο της μετεκλογικής εθνοτικής βίας που ξέσπασε πριν από δέκα χρόνια κατά την οποία 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε πως εκτοξεύθηκαν δακρυγόνα και πραγματικά πυρά. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη αυτή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζέιμς Ορένγκο, ανώτατο στέλεχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης NASA, δήλωσε πως η αστυνομία προκάλεσε τη βία. Ο συνάδελφός του, Τζόνσον Μουτάμα, είπε πως ο NASA δεν θα φοβηθεί και δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα.

Επίσης, οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κένυα δήλωσε πως πρέπει η κυβέρνηση να απαγορεύσει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών

“Καμιά νοθεία”

Η κυριότερη οργάνωση στην Κένυα για την επιτήρηση των εκλογών, η ELOG, ανέφερε σήμερα πως δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την υπόθεση ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε νοθεία ή ότι τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ακριβή, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις προβολές της παράλληλης καταμέτρησης των ψήφων που διενήργησε η ELOG, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα συγκέντρωσε το 54% των ψήφων και σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση το 54,3%. Η διαφορά αυτή εμπίπτει στο περιθώριο λάθους (1,9 εκατοστιαίες μονάδες) της οργάνωσης, ανέφερε η ELOG.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter