Για εκτίναξη των επιτοκίων σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ προειδοποιεί ο Μπάιντεν

Για εκτίναξη των επιτοκίων σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ προειδοποιεί ο Μπάιντεν

Να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ κάλεσε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και των ενυπόθηκων δανείων στα ύψη.

«Η Αμερική δεν είναι ένα έθνος που δεν πληρώνει. Ποτέ, μα ποτέ δεν αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στο χρέος», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση μικρών επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο και συμπλήρωσε ότι η απειλή χρεοκοπίας από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο ήταν «εντελώς ανεύθυνη» και ότι ήταν σημαντικό να απομακρυνθεί αυτή η απειλή από το τραπέζι.

«[Μια χρεοκοπία] θα οδηγούσε σε υψηλότερα επιτόκια [δανεισμού], υψηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών, [ενώ] τα επιτόκια υποθηκών θα εκτοξεύονταν στα ύψη», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Το πιο άμεσο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τη συνεχή αξιοπιστία της οικονομίας μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε από αυτή την άποψη είναι να βεβαιωθούμε ότι η απειλή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για χρεοκοπία έχει φύγει από το τραπέζι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη με μικρή πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία. Καθώς το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κερδίσει την έγκριση της Γερουσίας, ο Μακάρθι ελπίζει να οδηγήσει τον Μπάιντεν σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δαπανών, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου επιμένουν σε μια χωρίς όρους αύξηση του ορίου χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από τρόπους να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια. Πριν 12 χρόνια, μια αντίστοιχη αντιπαράθεση το 2011 οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και έπληξε τις επενδύσεις.

Πηγή: ABC, NBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter