Για εμπαιγμό κατηγορούν τον Γιάννη Βρούτση οι συνταξιούχοι

Για εμπαιγμό κατηγορούν τον Γιάννη Βρούτση οι συνταξιούχοι

«Προκλητική και ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) την κυβέρνηση, η οποία «συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων», αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείου εργασίας που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για τα αναδρομικά.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προκαλώντας την οργή του ΕΝΔΙΣΥ, που έκανε λόγο για πέρασμα τροπολογίας «στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη».

Η διαφοροποίηση

Το Δίκτυο διαμαρτύρεται ότι το υπουργείο φέρεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου «σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού», διαμαρτυρόμενο για το διαχωρισμό που γίνεται μεταξύ των συνταξιούχων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς η τροπολογία ορίζει ότι οι πρώτοι θα λάβουν αναδρομικά για τις περικοπές που επιβλήθηκαν από ένα μόνο νόμο (Ν.4093/2012) ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και από τους δυο επίμαχους νόμους (Ν.4093/2012 και 4051/2012). Η διαφοροποίηση αυτή που κάνει η κυβέρνηση οφείλεται σε κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Μάρτιο του ‘17, που βγάζει σύμφωνες με το Σύνταγμα τις περικοπές του Ν.4051 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ζήτημα.

«Καπέλωμα» της δικαιοσύνης

Το Δίκτυο αφήνει αιχμές για «καπέλωμα της δικαιοσύνης» όσον αφορά την οριοθέτηση του ενδεκάμηνου Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 ως περίοδο διεκδίκησης των αναδρομικών, εφόσον δεν υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέροντας ότι αυτή η σύντομη χρονική περίοδος «βολεύει τα δημοσιονομικά της χώρας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλεί πάλι τους συνταξιούχους «να βάλουν πλάτη» στις κρίσεις που κατατρύχουν τη χώρα (πανδημία, αμυντικές δαπάνες λόγω Τουρκίας, μεταναστευτικό ζήτημα).

Επίσης, εγκαλεί το υπουργείο εργασίας ότι «προσπαθεί να ξεφύγει» από την καταβολή €260 εκ. στους συνταξιούχους ΝΑΤ σε περίπτωση δικαίωσής τους, καταβάλλοντας μόνο €47 εκ. για έντεκα μήνες, χωρίς απόφαση του ΣΤΕ, ενώ υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για 60 μήνες!

Ενόψει της σημερινής ψήφισης της τροπολογίας, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κλείνει την ανακοίνωση του καλώντας τους συνταξιούχους να προβούν σε αγωγές, γιατί μόνο αυτές «τρέμει η κάθε κυβέρνηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter