Για ένα προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο

Για ένα προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο

Η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» πριν από λίγες μέρες από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες ώστε η προοδευτική παράταξη να ανασχηματιστεί και να επανασυνδεθεί δυναμικά με την κοινωνική της βάση: με τον κόσμο της εργασίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, με τα «αόρατα» στρώματα των επισφαλών εργαζομένων στον πολιτισμό, τον τουρισμό και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, με τους ανέργους κ.ά.

Είναι μια προσπάθεια που γίνεται με εντελώς ειλικρινείς διαθέσεις και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πότε στο παρελθόν η αντιπολίτευση είχε την παρρησία να καταθέσει κοστολογημένη πρόταση όχι μία αλλά δύο φορές και να την παραθέσει στη βάσανο της κριτικής όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά ολόκληρης της κοινωνίας;

Μάλιστα, παρά την ένοχη και εκκωφαντική σιωπή των περισσότερων συστημικών ΜΜΕ, η κοινωνία και οι παραγωγικές τις δυνάμεις σπάνε τα «επικοινωνιακά τείχη».

Αναπαράγουν στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις μας, που δεν είναι ουδέτερες πολιτικά αλλά έχουν σαφή στόχο να βάλουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν η κρίση και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Μέσα από τις προτάσεις αυτές αναδεικνύεται η αξία του παραγκωνισμένου από τη νεοφιλελεύθερη αφήγηση δημόσιου συστήματος υγείας. Ερχονται στο προσκήνιο οι εργατικές κατακτήσεις ως συνεκτικός ιστός κοινωνικής συνοχής, η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως πυλώνα της οικονομικής λειτουργίας, η προστιθέμενη αξία που παράγει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, οι στέρεες και διαχρονικές βάσεις της πρωτογενούς παραγωγής και τόσα άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και είχαν εξοβελιστεί για να καρπώνεται πολλαπλά οφέλη ο πάλαι ποτέ δικομματισμός.

Δεν σταματάμε φυσικά εδώ. Παράλληλα επικαιροποιούμε και θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα το πολιτικό μας πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας το οποίο θα στηριχτεί σε όλα τα στοιχεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Είναι αυτά που, όπως την προηγούμενη περίοδο έτσι και τώρα, θα κληθούν να αποτελέσουν το όχημα για να βγει η κοινωνία και πάλι στο ξέφωτο. Γιατί είναι εμφανές πως και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της συντηρητικής παράταξης, η οποία επιδιώκει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, των ισχυρών.

Η στήριξη της εργασίας, λοιπόν, και όχι της ανεργίας και της αναστολής της ζωής, η φροντίδα για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, η τόνωση της ρευστότητας για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η μέριμνα για την αγροτιά κ.ά. είναι τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά μας όπλα απέναντι στην κρίση.

Δείξαμε την πρέπουσα κοινωνική υπευθυνότητα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, μια στάση σοβαρή και ψύχραιμη που συνεισφέρει στην ανάγκη για άμεση προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να κινηθεί στα γνώριμά της μνημονιακά μονοπάτια. Αποφάσισε να απασφαλίσει κατά της κοινωνίας.

Τώρα η δημοσκοπική αλαζονεία και η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ ξεθωριάζουν και αποκαλύπτεται ότι, δυστυχώς, ο «βασιλιάς είναι γυμνός».

Η κοινωνική πλειοψηφία αναζητά εκπροσώπηση και ήδη φαίνεται ότι διαβλέπει στις προτάσεις μας τον πολιτικό χώρο που θα δώσει φωνή στις ανάγκες για λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Είμαστε βέβαιοι και έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι εκφράζουμε τα στρώματα που έχουν ανάγκη να βγουν στο κοινωνικό προσκήνιο. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις προτάσεις μας επαναφέρουμε την ελπίδα για κοινωνική συνοχή, ισότητα και δικαιοσύνη.

Ο Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter