Για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου διερευνώνται δύο ναυτιλιακές

Για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου διερευνώνται δύο ναυτιλιακές

Σ’ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αναφορικά με δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος εκπροσώπων δύο ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες είχαν αναλάβει να μεταφέρουν νερό σε άνυδρα νησιά, προχώρησε τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Δαμιανός Αθανασίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Δημοκρατική» της Ρόδου. Οι εταιρείες, εμφανίζονται να έχουν προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο η οποία κατά περίπτωση υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, των 120.000 ευρώ, αλλά και των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, κατόπιν διαφωνίας της αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου και της αρμόδιας ανακρίτριας, της υπόθεσης έχει επιληφθεί πια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι εταιρείες είχαν αναλάβει δυνάμει συμβάσεων τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά και διώκονται για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από την οποία το συνολικό όφελος και η επαχθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, των 120.000 ευρώ, αλλά και το ποσό των 150.000 ευρώ κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Η δικογραφία έκλεισε από την πρώην τακτική ανακρίτρια Ρόδου με τυπικές κλήσεις, πλην όμως η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων σε ό,τι αφορά στα νησιά Χάλκη και Καστελλόριζο και πρότεινε να λυθεί υπέρ της ίδιας η ανακύψασα διαφωνία με την ανακρίτρια σχετικά με την περαίωση της υπό κρίση δικογραφίας με την έκδοση τυπικών κλήσεων και να περατωθεί η κύρια ανάκριση με τη λήψη απολογιών από τους κατηγορούμενους κατά το σκέλος που η δικογραφία αφορά στη νήσο Σύμη.

Το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε έκρινε πράγματι ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία για τα νησιά της Χάλκης και Καστελλορίζου ήρε την ανακύψασα διαφωνία μεταξύ εισαγγελέως και ανακριτή υπέρ της γνώμης του πρώτου, σχετικά με την περαίωση της δικογραφίας με την έκδοση τυπικών κλήσεων όσον αφορά στις νήσους Μεγίστη και Σύμη Δωδεκανήσου και διατάσσει την περαιτέρω ανάκριση όσον αφορά στις νήσους Μενίστη και Σύμη, προκειμένου να ληφθούν απολογίες των κατηγορουμένων και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της περαιτέρω ανάκρισης, που θα διενεργηθεί από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Ρόδου, αναφορικά με την πράξη της απάτης σε βάρος του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, όπου η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, που φέρεται να έχει τελεστεί στις εν λόγω νήσους (Σύμη και Μεγίστη Δωδεκανήσου), κατά το χρονικό διάστημα 2005-2008.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οπως έχει αποκαλύψει η «Δημοκρατική», στη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί από το έτος 2015, αναφερόταν ότι στη δεκαετία 2005-2014 η δημόσια δαπάνη για τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου ανήλθε συνολικά στο ποσό των 71.299.704,64 ευρώ. Για την ανάθεση της μεταφοράς νερού διενεργήθηκαν διαγωνισμοί που στην πλειοψηφία τους απέβησαν άγονοι, με αποτέλεσμα η ανάθεση να γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και με απευθείας αναθέσεις. Στο διάστημα 2009-2012 ελήφθησαν 14 αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις σε μια εταιρεία με το σύνολο της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 11.672.757,86 ευρώ. Προέκυψε επίσης ότι ελλείψει ανταγωνισμού, δια του μονοπωλιακού καθεστώτος που διαμορφώθηκε, οι τιμές μεταφοράς ανά κυβικό μέτρο υπερδιπλασιάστηκαν από το έτος 2009 έως το έτος 2014.

Εχει προκύψει εξάλλου όπως έκρινε η πρώην ανακρίτρια ότι κατά τα έτη 2006 έως και 2008, ελήφθησαν από την Κάλαθο ποσότητες νερού που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προβλεφθείσες στις προγραμματικές συμβάσεις. Προέκυψε εξάλλου πως τα μέλη των τοπικών τριμελών επιτροπών παραλαβής δεν ήταν παρόντα στην διαδικασία και απλώς υπέγραφαν τις σχετικές βεβαιώσεις παράδοσης νερού. Επιπλέον, στις δεξαμενές παραλαβής νερού δεν υπήρχαν εγκατεστημένοι ηλεκτρονικοί υδρομετρητές νερού.

Από λογιστική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε δεν προέκυψε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου στην παράδοση νερού στην Χάλκη, ενώ η απόκλιση στις μεταφερόμενες ποσότητες νερού στη νήσο Μεγίστη είναι εντός των ορίων στατιστικού λάθους. Σε ό,τι αφορά στη Σύμη δεν προέκυψαν από την έρευνα ασφαλή συμπεράσματα καθώς από το 2009 άρχισαν να λειτουργούν 3 μονάδες αφαλάτωσης στο νησί. Η εισαγγελέας έκρινε για τη Σύμη, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, η οποία βασίστηκε στη σύγκριση, μεταξύ της ζήτησης νερού βάσει της μελέτης με τίτλο «Ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης υδατικών πόρων του υδατικού διαμερίσματος νήσων Αιγαίου» και τις τιμολογηθείσες ποσότητες, προέκυψε ότι για τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008 είναι μεγαλύτερες της πραγματικής ζήτησης κατά περίπου 819,000 κυβικά μέτρα, χωρίς να προκύπτει λόγος που να το δικαιολογεί αυτό, το δε κόστος ανέρχεται σε 4.087.000 ευρώ και αποτελεί ζημία του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλη.

Επιπλέον, η εισαγγελέας θεωρεί ότι οι τιμολογηθείσες ποσότητες νερού για τη νήσο Σύμη και για το ως άνω χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερες της χωρητικότητας των πλοίων που εκτέλεσαν τη μεταφορά καθότι φέρεται να έχουν μεταφερθεί κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες 288.000 κυβικά μέτρα από την ανάδοχο εταιρεία, ενώ η μέγιστη δυνατή ποσότητα μεταφοράς σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των δεξαμενόπλοιων και τη διάρκεια της εκφόρτωσης, ανέρχονται σε περίπου 162.000 κυβικά μέτρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter