Για Κυπριακό, ονοματολογικό και οικονομία – Κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Για Κυπριακό, ονοματολογικό και οικονομία – Κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αρχής γενομένης από τη συνάντησή του αύριο Τρίτη με τον Ρ. Τ. Ερντογάν. 

Είναι η δεύτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο εντός τριών μηνών ωστόσο όσο «ανοίγει» το ενεργειακό στην Κύπρο και στην Ν.Α. Μεσόγειο τόσο καθίσταται πιο αναγκαία η ύπαρξη ενός διαύλου επικοινωνίας με την απέναντι πλευρά. Άλλωστε στη Ν.Υ. αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό με τον γγ του ΟΗΕ να θέλει μεν να προχωρήσει σε μια ακόμη συνάντηση κορυφής μετά το Μοντ Πελεράν να μην προκύπτει δε η κίνηση εκείνη που θα του το επιτρέψει.

Κρίσιμο είναι και το momentum για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, (ένα ακόμη κομμάτι στα ενεργειακά και διακομιστικά project στην περιοχή) με το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα να διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή.

Στο ταξίδι του στη Ν.Υ. τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει:

• την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων,

• τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς,

• την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές,

• τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία,

• τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών και με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάσει τα δεδομένα γύρω από την οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Είναι επίσης δεδομένο, ότι στις επαφές του Πρωθυπουργού, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον τομέα των επενδύσεων λίγες μόνο μέρες μετά τη ΔΕΘ στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Σημειώνεται τέλος ότι το πρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού, αναμένεται να εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες, πέραν των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter