Για μια πλουραλιστική και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση

Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης διατήρησης 400 εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια, την εξοργιστική μείωση κατά 98,5% της δόσης των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και την προκλητική αύξηση της μισθοδοσίας των διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αν και τα Χριστούγεννα έχουν περάσει, ο χιονιάς των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι αποτέλεσε έμπνευση για την κυβέρνηση να κάνει χριστουγεννιάτικα δώρα εκεί που… πρέπει.

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει την απόλυτη υγειονομική ανασφάλεια με ένα ΕΣΥ εξαντλημένο μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες φτωχοποιούνται ραγδαία και τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες οικογένειες έζησαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία λόγω της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι το μόνο πράγμα στο οποίο διακρίνεται είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών. Επιβραβεύοντας στην ουσία τον μηχανισμό προπαγάνδας που τη στηρίζει, επιβεβαίωσε ότι το μόνο για το οποίο κόπτεται στην πραγματικότητα είναι η πάση θυσία διατήρηση της ωραίας εικόνας που φιλοτεχνεί για χάρη της αυτός ο μηχανισμός.

Και αν οι προσδοκίες μας για πλουραλισμό και αντικειμενικότητα από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένες καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έπρεπε τουλάχιστον να αποτελεί νησίδα πλουραλισμού και αντικειμενικότητας αλλά και δημόσιο βήμα για την κοινωνία των πολιτών μέσα στο γενικότερο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης. Αντ’ αυτού, το τελευταίο διάστημα συνέβησαν πολλά περιστατικά που καταμαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την προσπάθεια να εξαφανιστούν από τα δελτία της ΕΡΤ οι εικόνες από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία; Το «φιρμάνι» στην αίθουσα παραγωγής της ΕΡΤ να μην προβάλλονται εικόνες του πρωθυπουργού από τη βεράντα στην Ικαρία, αλλά και του Δημήτρη Λιγνάδη «με άλλους»; Την καθημερινή παρουσία στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως «απλών φοιτητών», που κατά διαβολική σύμπτωση συμφωνούσαν με το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ; Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια συναινετική πρόταση για τη διοίκηση της ΕΡΤ: να διοριστεί με διακομματική συναίνεση μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε συνέχεια αυτής της πρότασης ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε σχετική τροπολογία, προκειμένου η διοίκηση της ΕΡΤ να προκύπτει με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στην εν λόγω επιτροπή. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα ακραίας κρατικής παρέμβασης, όπως το να ορίζεται ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθιστώντας την στην ουσία όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση απέρριψε τη συναίνεση και την εγγύηση πολυφωνίας και αντικειμενικότητας, διότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι ο απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης.

Το πλήγμα που δέχεται η πολυφωνία στην ενημέρωση είναι ισχυρό. Η πανδημική κρίση εξελίσσεται σε κρίση δημοκρατίας με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις αλλά και η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία προκειμένου να σταματήσουμε αυτό τον ολισθηρό κατήφορο.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.