Για να μην πεθάνει η ΒΙΟΜΕ

Για να μην πεθάνει η ΒΙΟΜΕ

Όλοι και όλες πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα για να μην σκοτώσουν τη ΒΙΟΜΕ. Μια δεκαετία μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, το μοναδικό παράδειγμα αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μία φορά υπό επίθεση.

Το 2011 η οικογένεια Φιλίππου και οι μέτοχοι του ομίλου Φιλκεράμ-Johnson παράτησαν στη μοίρα του το εργοστάσιο, εγκατέλειψαν τα μέσα παραγωγής και άφησαν τους εργαζόμενους απλήρωτους. Όμως εκείνοι κατάφεραν να χτίσουν κάτι νέο.

Από το 2013 έχουν καταφέρει όχι απλά να επανεργοποιήσουν το εργοστάσιο, αλλά να το λειτουργούν προτάσσοντας ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, με συνελεύσεις εργατ(ρι)ών, με παρουσία σε αγορές χωρίς μεσάζοντες, με παραγωγή οικολογικών προϊόντων και με άμεση σύνδεση με την πόλη της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο πολύ πέρα από την παραγωγή.

Είτε μιλάμε για τη λειτουργία εργατικού ιατρείου, είτε για τη μόνιμη στήριξη σε άλλα συνεργατικά εγχειρήματα, είτε για συμμετοχή σε κινηματικές δράσεις και δομές αλληλεγγύης, η ΒΙΟΜΕ κατάφερε να αποτελεί σημείο-σταθμό για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα — κατάφερε να δημιουργήσει έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο μέσα σε εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες από το κεφάλαιο.

Εκεί που ηθελημένα απέτυχαν οι καπιταλιστές, οι εργάτες έδειξαν τον δρόμο. Μάλιστα, το βασικό σύνθημα του συνεργατικού εγχειρήματος ήταν πολύ εύστοχα «Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!».

Δυστυχώς, αλλά και αναμενόμενα, το άλλο βασικό σύνθημα που έχει υπάρξει είναι το «Κάτω τα Χέρια από τη ΒΙΟΜΕ». Είτε με άκαρπους πλειστηριασμούς, είτε με διακοπή του ρεύματος, είτε τώρα με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έλαβε χώρα, η ΒΙΟΜΕ, έχει υπάρξει στόχος ιδιοκτητών, τραπεζών, πιστωτών και κυβερνήσεων.

Και πάντοτε με την αλληλεγγύη της κοινωνίας το εργοστάσιο έχει καταφέρει όχι απλά να παραμείνει ζωντανό, αλλά να λειτουργεί ως το μοναδικό παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά ένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δίνει σε ξένο fund τα κτήρια και τα οικόπεδα του ομίλου και διακινδυνεύει τη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ. Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον αγώνα των εργατ(ρι)ών για το εργοστάσιό τους και τον αγώνα της πόλης για τη ΒΙΟΜΕ μας.

Χρόνης Καράμπελας, μέλος της ΠΓ του ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter