Για να χάσεις βάρος χρειάζεται οργάνωση και προετοιμασία!

Για να χάσεις βάρος χρειάζεται οργάνωση και προετοιμασία!

Πόσες φορές σας έχει συμβεί, να πεινάτε πολύ και να είστε κάπου, που δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα να φάτε ή που μπορείτε να βρείτε μόνο “junkfood”;

Της Λαμπρινής Μόσχου*

Πόσες φορές σας έχει τύχει να λέτε ότι “από σήμερα θα προσέχω τι τρώω” και τελικά να μένετε πολλές ώρες νηστικοί και όταν πηγαίνετε στον φούρνο, να καταλήγετε να παίρνετε πάλι τυρόπιτα;

Και μετά να αισθάνεστε τύψεις που για άλλη μια φορά αναιρέσατε αυτό που είχατε πει;

Για να σας καθησυχάσω λοιπόν, σας ενημερώνω ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους! Όχι μόνο σε εσάς! Αυτό που διαφοροποιεί εσάς σε σχέση με αυτούς που τελικά καταφέρνουν να είναι πιστοί στην δέσμευση τους, είναι η οργάνωση και η προετοιμασία!

Παρόλο που το να χάσει κανείς βάρος, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μία νύχτα, το να κάνετε μια προετοιμασία για την επόμενη ημέρα πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να κάνει την διαφορά στην ζυγαριά σας!

Εάν το να χάσετε βάρος και το να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι ζητούμενα για εσάς, εδώ είναι μερικές συνήθειες που καλό θα είναι να μπουν στην εβδομαδιαία βραδινή σας ρουτίνα.

1. Προετοιμασία σνακ-γευμάτων στην δουλειά

Το να πηγαίνετε ανοργάνωτοι στην δουλειά, είναι ένα λάθος που όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μπορείτε να αποφύγετε τον πειρασμό να καταναλώσετε πάρα πολλές θερμίδες, προετοιμάζοντας το τι θα φάτε στην δουλειά από το σπίτι. Καλό είναι να έχετε μαζί σας τουλάχιστον 2 φρούτα και κάποιες επιλογές όπως μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, κρακεράκια, τοστ ή ακόμα και σπιτικό κέικ ή τυροπιτάκια. Είναι άλλο να μας έχει λείψει να φάμε τυρόπιτα και άλλο το να τρώμε τυρόπιτα επειδή δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα άλλο εκεί που βρισκόμαστε.

Εάν τελειώνετε σχετικά αργά από την δουλειά σας, θα μπορούσατε να φροντίσετε να πάρετε μαζί σας ακόμα και κάποια σαλάτα. Όταν φτιάχνονται σωστά οι σαλάτες, είναι πολύ καλές επιλογές γιατί είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βάζοντας τόνο σε αυτές ή σολωμό ή κοτόπουλο ή ακόμα και κινόα ή μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσιες και σε πρωτείνη. Τρώγοντας λοιπόν μία τέτοια σαλάτα στην δουλειά, θα ελέγξει την πείνα σας και θα διατηρήσει σχετικά σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Έτσι όταν τελικά γυρίσετε σπίτι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο. Ετοιμάστε λοιπόν τις σαλάτες σας από το προηγούμενο βράδυ και τοποθετήστε τες σε βάζα (όπως αυτά που τοποθετείται το μέλι). Φροντίστε επίσης να βάλετε σε ένα μικρότερο βαζάκι λίγο λάδι, ξύδι μπαλσάμικο, μουστάρδα και μέλι για να το ανακινήσετε και να το ρίξετε στην σαλάτα σας εκείνη την στιγμή.

2. Πρωινό

Αφού λοιπόν προετοιμάσετε το δεκατιανό σας και το μεσημεριανό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο να προετοιμάσετε το αυριανό πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού, και ειδικά εάν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτείνη, δίνει το μήνυμα στον μεταβολισμό σας να ξεκινήσει την ημέρα του με τις μέγιστες δυνατές καύσεις και στον οργανισμό σας να ξεκινήσει κάνοντας την καλύτερη δυνατή ρύθμιση σακχάρου και την καλύτερη ρύθμιση πείνας-κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε λιγούρες όλη την ημέρα. Αντί λοιπόν να αρπάξετε ένα κομμάτι κέικ όπως θα φεύγετε ή μία τυρόπιτα από τον φούρνο ή να πιείτε μόνο έναν καφέ και να μην φάτε τίποτα επειδή βιάζεστε, προετοιμάστε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ.

Εάν σας αρέσουν τα φρεσκοκομμένα φρούτα ή τα smoothies, αλλά δεν προλαβαίνετε ποτέ να τα κόψετε το πρωί, θα μπορούσατε να κόψετε από το προηγούμενο βράδυ τα φρούτα σας (κόψτε και παραπάνω για να πάρετε και μαζί σας στην δουλειά), να τα βάλετε σε αεροστεγώς κλεισμένες σακουλίτσες και μόλις ξυπνήσετε το πρωί να πρέπει απλώς να τα βάλετε στο μπλέντερ ή στο πιάτο σας. Επίσης το να βάζετε ξηρούς καρπούς σε ένα ποτήρι νερό, κι αυτό με την σειρά του μέσα στο ψυγείο και να το αφήσετε όλη την νύχτα, είναι μία εξαιρετική κίνηση για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Το μούλιασμα των ξηρών καρπών βοηθάει να απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά τους πολύ καλύτερα από τον οργανισμό. Φρόντισε κάθε μέρα να τρως κάτι διαφορετικό. Η ποικιλία και η εναλλαγή γεύσεων είναι πολύ σημαντικές για την επιτυχία των στόχων σου. Έχοντας κάνει την παραπάνω προετοιμασία, είναι πιο πιθανόν κιόλας να ξυπνήσετε με περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό.

3. Φτιάξτε την λίστα για το supermarket

Να σημειώνετε κάπου που έχετε εύκολη και άμεση πρόσβαση πάντα, (πχ αντζέντα ή κινητό) όταν βλέπετε ότι οι προμήθειες σας τελειώνουν. Πηγαίνοντας για ψώνια χωρίς λίστα, είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά που σας έχουν τελειώσει να τα ξεχάσετε και τελικά να σαμποτάρετε την προσπάθειά σας. Επίσης, αποφύγετε να πηγαίνετε σε supermarket, σε ζαχαροπλαστείο, σε περίπτερο ή φούρνο πεινασμένοι. Είστε πολύ περισσότερο επιρρεπείς στο να πέσετε στην παγίδα και να παραβλέψετε πάλι την δέσμευσή σας.

4. Προετοιμαστείτε και γυμναστείτε

Φτιάξτε την τσάντα σας με όλα όσα θα χρειαστείτε για την γυμναστική σας από το προηγούμενο βράδυ. Αθλητικά ρούχα και φανελάκια, κάλτσες, παπούτσια, ipod, πετσέτα, εσώρουχα, γυαλιά ηλίου, κτλ. Η άσκηση είναι πολύ πιο πιθανόν να συμβεί όταν έχουμε εσκεμμένα αφιερώσει χρόνο να προετοιμαστούμε για αυτήν. Και αν το κάνετε συνήθειά σας να φτιάχνετε την τσάντα σας από το προηγούμενο βράδυ, είναι πιο πιθανόν σιγά σιγά να αρχίσετε να γυμνάζεστε και συστηματικά.

5. Κυρίως γεύμα

Είναι κρίμα ότι καλό κάνατε μέσα στην ημέρα, να αναιρεθεί επειδή γυρίσατε σπίτι πολύ κουρασμένοι και πεινασμένοι και αρχίσατε να τρώτε χωρίς έλεγχο ό,τι βρίσκατε ή μπήκατε στον πειρασμό να παραγγείλετε κάτι ή να πάρετε κάτι από τον δρόμο. Γι΄αυτό λοιπόν αφιερώστε λίγο ακόμα χρόνο να προετοιμάσετε το τι θα φάτε την επόμενη μέρα μόλις γυρίσετε από την δουλειά.

Κόψτε την σαλάτα, μαρινάρετε το κρέας, πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά που θα χρειαστείτε για το μαγείρεμα της άλλης μέρας ή βγάλτε από την κατάψυξη να ξεπαγώσει το κρέας ή μία μερίδα μαγειρεμένου φαγητού που είχατε προβλέψει το σαββατοκύριακο να μαγειρέψετε και να αποθηκεύσετε.

Στην ουσία το κλειδί της επιτυχίας είναι το να προβλέπετε τις παγίδες και να έχετε στο νου σας ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε στην κάθε περίσταση. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση θα σας κάνουν να κερδίσετε χρόνο, χρήμα, ηρεμία, αυτοεκτίμηση και ένα καλλίγραμμο κορμί.

  • H Λαμπρινή Μόσχου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter