Για πέμπτη χρονιά ο Μητσοτάκης δεν έδωσε στο Documento ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

Για πέμπτη χρονιά ο Μητσοτάκης δεν έδωσε στο Documento ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

Το αντιδημοκρατικο σερί που κρατά από τον πρώτο χρόνο της ανόδου του στην εξουσία της χώρας φρόντισε να συντηρήσει και εφέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού για μία ακόμα φορά απέκλεισε το Documento από το δικαίωμα να θέσει ερώτημα στον πρωθυπουργό κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δείχνοτας και πάλι πως αντιλαμβάνεται την ελευθεροτυπία στη χώρα την οποία έχει ο ίδιος φτάσει στην θέση 107.

Η φετινή χρονιά ήταν η πέμπτη κατά σειρά από το 2019 όταν και ανέλαβε την εξουσία που ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο φροντίζουν να αποκλείσουν το Documento από τη διαδικασία υποβολής ερώτησης στον πρωθυπουργό.

Απέκλεισε το Documento στην πρώτη ΔΕΘ, τον πρώτο Σεπτέμβριο της εκλογής του. Συνέχισε την επόμενη χρονιά και μετά την επιχείρηση οικονομικού στραγγαλισμού και τον πρωτοφανή αποκλεισμό από τη λίστα Πέτσα. Το επανέλαβε το 2021 βαφτίζοντας τότε τις αποκαλύψεις της εφημερίδας σε βάρος του «προσωπικές επιθέσεις». Φυσικά, το έκανε και το 2022, όταν το Documento συνέβαλε με σειρά δημοσιευμάτων στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Δικαίωμα για ερώτηση δεν έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου ούτε και στις προεκλογικές συνεντεύξεις Τύπου που παρέθεσε, αποκλείοντας και πάλι το Documento από τη διαδικασία.

Κάπως έτσι, σε συνδυασμό φυσικά και με σειρά άλλων αυταρχικών και απαξιωτικών για τον Τύπο αποφάσεων και συμπεριφορών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κατρακυλήσει η χώρα στη θέση 107 στη λίστα κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

Φέτος δε βαρύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός από μία ακόμα ζοφερή, προσωπική σκιά. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την καταγγελία του εκδότη της εφημερίδας, Κώστας Βαξεβάνης για την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος παρούσης της οικογένειάς του στην Εύβοια από επιχειρηματία του οποίου το όνομα περιελαμβανόταν στις προ δέκα ετών αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο δεν καταδίκασαν την επίθεση, αλλά επιλέγοντας να καταδικάσει δημόσια μία άλλη επίθεση που δέχθηκε δημοσιογράφος, λίγες ημέρες μετά. Μετέτρεψε έτσι ακόμα και την καταδίκη των βίαιων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων σε α λα καρτ πρακτική, ανάλογα με το πρόσωπο που την εκάστοτε φορά βρίσκεται στο στόχαστρο μίας τέτοιας επίθεσης.

Έχει πια καταντήσει… παράδοση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, πιο σταθερή από τα νεοδημοκρατικά πάρτυ, τα πλουσιοπάροχα γεύματα του μηχανισμού εξουσίας στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης και τις υποσχέσεις για το μετρό. Προφανώς, δεν περίμενε κανείς πως μετά από τέσσερα χρόνια που ο ίδιος φροντίζει να αποκλείει ένα συγκεκριμένο μέσο, αλλά και άλλα αντιπολιτευόμενα κατά καιρούς, ξαφνικά θα άλλαζε τακτική.

Όμως τα πλήγματα για τον Τύπο, την δημοκρατική διαδικασία του ελέγχου της εξουσίας και της λογοδοσίας που καταφέρνει ο πρωθυπουργός με την προσωπική του εμμονή κατά ενός συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης αποτελούν ανοιχτή πρόκληση, και απαιτούν έστω μία καθαρή απάντηση: Τι φοβάται ο Κυρ. Μητσοτάκης και αποφεύγει το Documento σαν τον διάολο το λιβάνι;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter