Για πες αλεύρι, η Europol σε γυρεύει…

Για πες αλεύρι, η Europol σε γυρεύει…

Τον Σεπτέμβριο του 1967, έξι μήνες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την κατάλυση της Δημοκρατίας, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ολλανδία υπέβαλαν προσφυγές εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση πολλών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ανοίγοντας έτσι τον φάκελο «ελληνική υπόθεση», η οποία οδήγησε τελικά στην «αποχώρηση» της δικτατορικής Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

*** Αρκετό καιρό μετά και μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών – μελών, στις 12 Δεκεμβρίου του 1969 ο τότε χουντικός υπουργός Εξωτερικών και πρώην βουλευτής της ΕΡΕ, Παναγιώτης Πιπινέλης, παρατηρώντας ότι η αποπομπή της Ελλάδας ήταν θέμα χρόνου, διέκοψε τη συνεδρίαση κι ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

*** «Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν ενοχλεί την Ελλάδα περισσότερο από ένα κουνούπι που κάθεται στα κέρατα ενός βοδιού» είχε δηλώσει τότε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο των Συνταγματαρχών, αποθέωναν την κυβέρνηση για το σθένος που επέδειξε.

*** Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Γιατί η «ελληνική υπόθεση» μου θυμίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν αποδυνάμωσε τη δυναμική της Χούντας στο εσωτερικό της χώρας, όμως έμαθε ολόκληρη η Ευρώπη για τα βασανιστήρια που γίνονταν για τη σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω διαμαρτυρίες, για περαιτέρω κινητοποιήσεις, για περαιτέρω συζητήσεις, για την υπογραφή της συνθήκης κατά των βασανιστηρίων.

*** H επιτροπή Pega ζήτησε την ενεργοποίηση της Europol για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή έστειλαν επιστολή στην εκτελεστική διευθύντρια Catherine de Bolle ζητώντας από τον οργανισμό να προτείνει έρευνες για καταχρήσεις λογισμικού υποκλοπής spyware, βάζοντας για τα καλά στο κάδρο την Ελλάδα. Εξέλιξη που μόνο στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει. Ανεξάρτητα από τα «είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών» που είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

*** Και μόνο έτσι, δηλαδή από ευρωπαϊκό θεσμό, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη για το ζήτημα. Γιατί αν περιμένεις από το εδώ σύστημα να γίνει το παραμικρό, απλά παραμυθιάζεσαι. Ποιος θα κάνει και τι; Η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία δεν κάλεσε καν τον Δημητριάδη να δώσει εξηγήσεις; Η Δικαιοσύνη, η οποία διανύει ίσως τη χειρότερη εποχή της Μεταπολίτευσης; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το θέμα ήδη έχει θαφτεί και τα Πετσωμένα ΜΜΕ – με σύμμαχο φυσικά και τις δημοσκοπήσεις – παίζουν τα… ρέστα τους ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν απασχολεί πλέον τον κόσμο.

*** Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, όχι, δεν έχει αντιληφθεί τίποτα. Δεν έχει καταλάβει την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί το θέμα πανευρωπαϊκά και με όλους τους τρόπους. Ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που έδειξαν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο, θα έπρεπε να δίνει 2 συνεντεύξεις την εβδομάδα σε ευρωπαϊκά Μέσα. Θα έπρεπε να συμμετέχει σε όλες τις σχετικές διαμαρτυρίες, μικρές και μεγάλες, σε όλη την Ευρώπη. Κι από κοντά όλα τα μεγάλα στελέχη του, αν και είναι μεγάλη κουβέντα το ποιος μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ.

*** Δεν λέω ότι είναι εύκολο, δεν λέω ότι γίνεται. Χρειάζεται έμψυχο δυναμικό, προγραμματισμό, επαφές, αλλά το κυριότερο όρεξη και μάλλον αρκετοί στην Κουμουνδούρου δεν την έχουν.

*** Έχει τη σημασία του η επιστροφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί με τον βουλευτή του Δυτικού Τομέα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά επειδή η επιστροφή του γίνεται μία εβδομάδα μετά τη νέα μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα που αποδεικνύει την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.
Υπενθυμίζω ότι ο κ. Κουρουμπλής είχε πει ότι «δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι» και ενώ του ζητήθηκε τόσο εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, όσο κι αργότερα από τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, επέμεινε στην άποψή του.
Ή τα όσα είπε απλά ξεχάστηκαν, ή τελικά στην Κουμουνδούρου υιοθετούν πλέον την άποψη Κουρουμπλή, περί δολοφονιών, αλλά δεν το λένε ακόμα με αυτές τις λέξεις…

*** Αλήθεια, πόσα ψέματα να έχει πει ο Γεωργιάδης στις 450 τελευταίες φορές που έχει βγει στην τηλεόραση;

*** Εν τω μεταξύ, αυτό το είδατε; Είναι φωτογραφία από τη σχολή του Άδωνη Γεωργιάδη.

*** Τι να πεις σ’ αυτόν τον εργαζόμενο, πατέρα, σύζυγο;
«3 εκατ. χιλιόμετρα έχω κάνει σ’ αυτό το μπ@@@λο εδώ μέσα. 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα. 38 χρόνια μέσα είμαι. Και έρχεται και με πετάει στον δρόμο; Και τον προστατεύετε; Ξέρετε τι είναι 3 εκατ. χιλιόμετρα; Ούτε να τα γράψετε ξέρετε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter